Prima întâlnire a tinerilor din Formula Student din țară, la Brașov
Zeci de studenți din Brașov, dar și din țară s-au reunit pentru prima ediție a Formula Student Meeting, organizată de Universitatea Transilvania.
Articol de Adina Chirvasă, 07 Noiembrie 2024, 15:27
Este în fapt un eveniment în agenda Congresului Internațional de Ingineria Autovehiculelor și Transporturilor, organizat la Brașov, care a început miercuri.
Intenția organizatorilor este de a reuni echipele de Formula Student din țară pentru o colaborare mai strânsă, astfel încât să devină și mai competitive pe plan internațional.
“Când am pornit la Silverstone în 2008, noi aveam un vis, care era un pic mic - prima mașină românească pe un circuit internațional. Pe parcurs, am înțeles că visul poate fi și mai mare. Acum, la 16 ani de când echipa Universității Transilvania a fost prima care a călcat pe tărâm britanic și a pornit acest fenomen «Formula Student» în România, regăsim cinci universități din România împreună, care au început să arate rezultate. Simt în ultimii ani o creștere a nivelului, studenții au început să lucreze împreună. E o chestiune pe care eu am simțit-o ani de zile în afară. Echipele germane sau echipele austriece în primul rând lucrau împreună și după aceea se luptau între ei. Și am înțeles foarte târziu că noi trebuie să lucrăm împreună, să creștem fenomenul la nivel de România, pentru că studenții noștri sunt la fel de buni și de inteligenți ca și studenții lor”, a spus prof. dr. ing. Mihai Comșit, reprezentant al Universității Transilvania.
Mihai Comșit este și cel care coordonează echipa de Formula Student de la Brașov, una fanion pentru România în circuitele internaționale, unde se clasează pe podium an de an.
Prima echipă Formula Student din țară a avut-o Brașovul, începând cu 2008, iar de atunci, echipele și-au trecut în palmares mai multe cupe și medalii.
La fiecare început de an universitar se fac recrutări pentru noua echipă de Formula Student, care construiește un monopost de la zero, cu care concurează în vară.
În 2025, UnitBV vrea să concureze la nivel internațional cu două monoposturi - unul cu combustie internă și unul electric, pentru care conducerea Universității a alocat suplimentar bani.
Din echipa din acest an face parte și Cosmin Chindea, care este la a patra participare, acum pe poziția de team leader.
“Momentan pot să mă mândresc cu o largă experiență în partea electronică, mai puțin în partea de a lucra cu oamenii. În ultimii doi ani fiind și team lider, partea de management, să văd cum funcționează lucrurile, cum să organizez, cât de importantă este organizare, cât de importantă este comunicarea, aspecte care cred că mă vor ajuta și pe mine pe viitor în lucru în carieră, cu alte persoane, cu alți colegi, angajați, angajatori. Orice membru care vine în echipă, el începe, să zicem, pe un departament pe ce vrea să se specializeze, dar la final ajunge ca fiecare să știe și din celelalte departamente și, la fel, să-și expandeze și cunoștințele teoretice și skill-urile de comunicare”, a spus Cosmin Chindea.
Că există un interes tot mai mare în rândul studenților pentru astfel de activități o confirmă și organizatorii de competiții de profil din țară, de la Iași sau Timișoara.
Orașul de pe Bega, de exemplu, are echipă de Formula Student din 2013, iar Iașiul, din 2012.
“Am fost parte ca și membru fondator în echipa de la Timișoara în 2013. Echipa s-a lansat în 2013, iar în 2016 a scos primul ei monopost, cu care am participat în 2016 și 2017. În momentul de față ne aflăm la trei monoposturi realizate de echipa noastră. Pot să vă spun că după pandemie lucrurile au escaladat exponențial. Îmi place să spun că suntem ca o mică companie - se dau mail-uri, se dau task-uri, sarcini. Ei evoluează, ei sunt foarte bine pregătiți. Odată ce ies din proiectul ăsta, după 3-4 ani de zile, și ajung într-o multinațională, ei foarte rapid vor ajunge pe poziții superioare, pentru că ei deja au 3-4 ani de lucru într-o mini-companie”, a precizat Andrei Borborean, reprezentant al Universității Politehnica dinTimișoara și totodată event manager la Formula Student Balkans.
Congresul Internațional de Ingineria Autovehiculelor și Transporturilor continuă până vineri și marchează, totodată, 75 de ani de la fondarea Facultății de Inginerie Mecanică în Brașov și a primului program de studii de Ingineria Automobilului din România. Tot la Brașov.