Principalele cauze care au dus la creșterea cazurilor de rujeolă
Brașovul se află, în continuare, pe primul loc la îmbolnăvirile de rujeolă, potrivit statisticilor prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică.
Articol de Camelia Vlad, 22 Aprilie 2024, 17:53
De la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, până în prezent, la nivel național s-au înregistrat aproximativ 12.500 de cazuri, printre care 14 decese.
Cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în județul Braşov, cu peste 1.800 de cazuri, urmat de Mureş, cu circa 1.100 de cazuri.
Printre cauzele care au dus la creșterea numărului de îmbolnăviri se numără scăderea ratei de vaccinare, spune dr. Larisa Drăgan, pediatru la Spitalul de Copii Brașov:
„Din păcate, rata de aderare la vaccinare este foarte mică, poate legată și de controversele privind vaccinul împotriva infecției SARS-CoV-2 Deși vorbim despre un vaccin numit ROR, adică rujeolă, oreion, rubeolă. Care se face de zeci de ani, și noi am fost vaccinați, suntem sănătoși, am ajuns la vârsta adultă, n-am avut niciun fel de manifestări de la vaccin”.
Într-o intervenție la Vocea Brașovului, dr. Ciprian Popa, de la Spitalul de Pneumologie și Boli Infecțioase Brașov a atras atenția că rujeola a căpătat forme severe, atât la copii, cât și la adulți:
„Multe cazuri foarte grave, foarte mulți copii care au necesitat oxigen. Era o secție de pediatrie în tot spitalul, la un moment dat fiind un spital de mono-specialitate de mono-boală, până la urmă fiind numai copii cu rujeolă internați. Foarte mulți care necesitau oxigen, cu forme foarte severe. O parte dintre ei au fost transferați la Spitalul de Copii, cu ajutorul colegilor de acolo, pe secția de ATI. Din păcate erau mulți copii cu insuficiență respiratorie, cu pneumonii și bronhopneumonii foarte severe, cu unu, două, trei focare de pneumonie”.
Imunizarea copilului la cele trei boli – rujeolă, oreion și rubeolă - se face printr-o doză de vaccin administrată la vârsta de un an, iar rapelul la 5 ani.
CITEȘTE ȘI: Brașovul, tot pe primul loc