Producătorii de mobilă din România susțin că sunt victimele unei campanii de denigrare prin ştiri false
Fabricanții de mobilă din România spun că întreaga masă lemnoasă folosită în această industrie este legal extrasă și exploatată.
09 Iunie 2020, 16:18
Fabricanții de mobilă din România spun că întreaga masă lemnoasă folosită în această industrie este legal extrasă și exploatată, însă unii colaboratori din străinatate ezită să importe mobilă din țara noastră. Acesta este efectul campaniei de fake news duse de unele ONG-uri din România, cu finanțare din Vestul Europei, susțin producătorii de mobilă. Campania are și un motiv întemeiat: în 2008, România era al 11-lea producător de mobilă din Europa, iar acum este pe locul 5. În plus, lemnul din țara noastră este incomparabil mai bun decât cel din alte țări europene, după cum a explicat rectorul Universității Transilvania, Ioan Abrudan, fost decan al Facultății de Silvicultură:
“România are multe de oferit altor țări ținând cont de faptul că peste 80% din pădurile României au structuri naturale, ceea ce reprezintă o prioritate astăzi pentru multe țări din Vestul și Centrul Europei care și-au artificializat pădurile și le-au transformat în păduri comerciale și problemele care sunt astăzi cu doborâturile de vânt sau cu atacurile de insecte reprezintă o provocare”, a spus Ioan Abrudan.
Rectorul spune că în țara noastră există o revistă de specialitate care apare de aproape 140 de ani, iar problemele pe care ni le punem acum existau și atunci și și-au găsit rezolvarea între timp. Ioan Abrudan dă asigurări că specialiștii din România nu repetă greșelile făcute în Europa Occidentală, iar la noi lemnul este exploatat din păduri de peste 100 de ani dintotdeauna.
„Din punct de vedere al resursei umane, România stă foarte bine. De altfel, Facultatea și Universitatea este cunoscută atât pe plan european și în general pe plan internațional cât și în alte domenii, însă, astăzi, o provocare pentru tot învățământul silvic o reprezintă ceea ce pădurea oferă ca servicii. Ne gândim aici la schimbările climatice, la protecția mediului”, a adăugat Ioan Abrudan.
Problema în țara noastră o reprezintă tăierile ilegale, însă ministul Mediului, Costel Alexe, spune că este rolul lui să stopeze acest fenomen și că se va implica extrem de activ în această misiune.
“Să limităm, să stopăm și să îi pedepsim pe toți cei care greșesc, toți cei care taie ilegal și toți cei care transportă ilegal. Pe toți aceștia vă spun că vreau să îi văd la pușcărie”, a spus ministrul Mediului.
În acest sens, ministrul spune că s-a făcut un nou pas. Astfel, autovehiculele de capacitate mai mică, de până la 10 tone, vor fi înregistrate și ele când transportă lemn, iar în momentul în care vor depăși cantitatea de 20 de metri cubi transportați, vor intra în sistemul SUNAL. Prin aceasta, autoritățile vor avea o imagine completă asupra cantității de masă lemnoasă exploatată din pădurile din România.