Proiectul de școală „de avarie”, încă un pas în Consiliul Local
Proiectul de școală „de avarie”, în care să fie relocați temporar elevii atunci când în unitățile lor se fac lucrări, a mai făcut astăzi un pas în Consiliul Local.
Articol de Adina Chirvasă, 02 Aprilie 2024, 20:22
Concret, aleșii locali au decis asupra închirierii de către Primărie a spațiului din cartierul Tractorul propus de ofertantul care a trecut de proceduri.
De asemenea, proiectul prevede și chiria negociată, în sumă de peste 30 de mii de euro, fără TVA (respectiv aproape 36 de mii de euro cu TVA), dar mai era pusă în discuție și indexarea acestor costuri cu indicele european de inflație.
Aleșii locali liberali au făcut un amendament, prin care, practic nu era acceptată indexarea chiriei.
Liderul de grup PNL și viceprimar Sebastian Rusu a declarat:
”Am avut o documentație de licitație, un caiet de sarcini care a fost însușit de firmele care au participat și nu cred că nu putem să respectăm propria documentație. Deci, dacă documentația era propusă altfel spre aprobare, poate că erau mai mulți ofertanți. Așadar, întru respectarea cadrului legal, cred eu că este absolut normal și necesar să avem acest amendament prin care să se țină cont de caietul de sarcini și contractul să fie făcut conform acestui caiet de sarcini, fără alte prevederi. Îmi mențin amendamentul”.
Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban a susținut că indexarea este o practică în contractele multianuale.
”Realitatea este următoarea la 10 euro metru pătrat pentru o școală nouă, o școală care să deservească cu tot ceea ce înseamnă dotări conexe și așa mai departe este un preț la care ne-a fost greu să găsim ofertanți. Singura diferență notabilă este cea pe care am și anunțat-o, este faptul că există posibilitatea, în cazul în care va exista o rată a inflației la nivel european, pentru că au fost și ani în care a existat deflație, dar în cazul în care există inflație, această chirie să fie ajustată, adică în loc de 10 euro metru pătrat, să plătim 10 euro, ori 1% sau cât este indicele calculat la nivel european. Repet, dacă ați întreba investitori și dezvoltatori, veți vedea că această prevedere se regăsește în mai toate contractele”.
În cele din urmă, amendamentul a trecut cu 15 voturi pentru, iar apoi proiectul amendat au trecut cu 25 de voturi din 26 exprimate.
Reamintim că școala buffer va fi închiriată de municipalitate pentru o perioadă de 7 ani, la un cost estimat de peste 3 milioane de euro.
Câștigătorul procedurii va trebui ca în maximul șase luni să amenajeze spațiul pe care îl are de închiriat, astfel încât să fie aici 16 săli de clasă, 5 laboratoare, cancelarie și alte spații conexe.