Radioul românesc, o istorie aparte în județul Brașov | FOTO
Județul Brașov are o istorie aparte în ceea ce privește începuturile radioului.
Articol de Monica Neacşu, 01 Noiembrie 2024, 12:05
Prima stație radio din județul Brașov a fost pusă în funcțiune în anul 1935, la Bod.
Proiectantul acesteia a fost inginerul Cartianu Popescu, iar construcția a fost realizată între anii 1933 și 1934, la Bod, după ce inițial fusese prevăzută o primă amplasarea lângă Feldioara.
Emițătorul experimental purtat cu trenul în Transilvania cu scopul de a găsi cel mai bun loc pentru un post de radio, construit apoi la Bod (1933)
Guglielmo Marconi a venit special de la Londra la Brașov, pentru a asista la instalarea emițătorului inventat de el.
Stația a fost pusă în funcțiune în 1935, iar emițătorul pe 1 ianuarie 1936, la ora aceea fiind cel mai puternic din România și din estul Europei.
“În România, în 1931 se ridică prima dată problema implementării unui post de radio în Transilvania. Se fac demersuri la diverse comisii internaționale. În aprilie 1933 are loc o conferință internațională la Lucerna, în cadrul căreia România obține o anumită frecvență pe care putea emite” a precizat Lazăr Atilla, profesor de istorie și fiu al Bodului.
Postul de la Bod. Locuințele lucrătorilor și uzina (1936)
În 1937, au fost instalate cabluri telefonice speciale între studiourile din Bucureşti şi staţia Bod. Prin intermediul acestora, erau recepţionate şi transmise comunicatele importante pentru ţară.
În 1940, la cedarea forțată a Ardealului, postul de emisie de la Bod a transmis o înregistrare a clopotelor bisericilor transilvănene, care a fost însă cenzurată de către Palat la numai 10 minute de la începere.
“La Bod s-au emis către populația Transilvaniei decizii de maximă importanță, decizii precum cea din 30 august, în urma deciziei de la Viena, cu privire la cedarea Transilvaniei de Nord, discursul lui Mihail Manoilescu a fost transmis în direct. S-a întâmplat și un fenomen atunci. A fost pentru prima dată întreruptă emisia, deoarece după discursul domnului Manoilescu, radioul, timp de 10 minute, a emis sunete ale clopotelor bisericilor din Transilvania, ca protest. După 10 minute de emisie s-a primit ordin din partea Casei Regale de a înceta emisia”, a mai spus Lazăr Attila.
De asemenea, prin stația de la Bod au fost transmise toate comunicatele importante din timpul războiului, inclusiv mesajul regelui către țară, în seara de 23 august 1944, primit de la București prin telefon.
În 1965, emițătorul englezesc a fost înlocuit cu unul fabricat în Franța.
La 1 martie 2019, sub sloganul ”Mereu la înălțime”, începea să emită la Brașov postul regional Radio România Brașov FM.
Citește și: Radio România, de 96 de ani în difuzoare