Reorganizare la Spitalul Județean, pentru o mai mare siguranță a personalului medical
Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență, dr. Cătălin Mișarcă, a făcut o prezentare, cu puțin timp în urmă, despre pregătitile în contextul pandemiei.
27 Martie 2020, 14:47
Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență, dr. Cătălin Mișarcă, a făcut o prezentare, cu puțin timp în urmă, despre pregătitile în contextul pandemiei. Totul într-o videoconferință, alături de președintele consiliului Județean Adrian Veștea.
Astfel, în ultimele zile s-a făcut o reorganizare situațională, pentru primirea și consultarea pacienților care se prezintă la Urgențe, precum și pentru o mai mare siguranță a personalului medical care va veni în contact cu pacienți cu covid 19. S-a organizat un nou sector, complet separat de clădirea spitalului, pentru triajul pacienților, cu un cort cu opt paturi, pentru investigarea și echilibrarea pacienților, precum și un cort cu trei paturi, pentru cei care sunt aduși în stare mai gravă. De asemenea, a fost amenajat un spațiu pentru decontaminare, inclusiv cu dușuri, pentru personalul medical care iese din tură.
Un alt sector pentru primirea pacienților cu coronavirus a fost amenajat complet separat de spital, în vechea secție de Neurochirurgie. Acolo se ajunge printr-un filtru, traversat de pacientii cu COVID 19, dar care au și alte alte boli și unde se află și aparatură care va fi folosită doar pentru acest tip de pacienți, precum computer tomograf și angiograf. La camera operatorie se va ajunge, la fel, printr-un filtru, astfel încât pacienții cu coronavirus să nu se intersecteze cu ceilalți bolnavi.
Cu privire la achiziții, reprezentantul Spitalului Județean a declarat că s-au făcut unele în regim de urgență, există la acest moment aparatură medicală, dar a recunoscut și că echipamentele medicale comandate vor fi livrate în timp, poate în chiar câteva luni unele, deaorece nici distribuitorii, nici furnizorii nu au pe stoc tot ce li se cere. Se fac eforturi pentru procurarea lor, chiar dacă este puțin mai dificil în această perioadă, având în vedere că țările în care se produc o parte dintre echipamente au interzis exporturile.
Așadar, acest aspect este o problemă, faptul că produsele medicale și sanitare necesare activității spitalicești sunt procurate din mai multe locuri.
Deocamdată, a menționat dr. Mișarcă, stocurile sunt date chibzuit personalului medical din unitate, în funcție de zona în care activează. Dar toate aceste aspecte sunt prevăzute în protocolul stabilit la nivel de minister pentru gestionarea situației pandemice din România.
O veste bun este că săptămâna viitoare sosește la Brașov aparatul de testare pentu COVID 19, de mare capacitate, pe care vor putea fi realizate și 96 de analize pe kit.