Rezultate neașteptat de bune ale proiectului de la Dumbrăvița
Vara secetoasă a făcut ca la Rotbav, în ciuda aducțiunii construite, nivelul apei să fie tot sub medie. Fără această amenajare, însă, ar fi fost o problemă pentru lacul de aici.
Articol de Sorin Ţîrcă, 07 August 2024, 14:50
La doar câteva luni de la finalizarea proiectului din zona umedă Dumbrăvița – Rotbav, rezultatele sunt deja mult peste așteptări. Anul trecut, aici începea derularea unui proiect care prevedea o aducțiune de apă și amenajarea mai multor insulițe pe lacul de la Dumbrăvița.
„Structurile acelea de tip insule, platforme plutitoare, dar și dragările, decolmatările unor porțiuni au fost extrem de importante. Pe insule am identificat peste 30 de specii de păsări care le-au folosit în diverse scopuri, în principal odihnă înnoptare, hrănire, dar am avut și specii cuibăritoare. Una dintre ele este prundărașu gulerat mic”, a declarat profesorul Dan Ionescu.
Unele insule au suprafața acoperită cu pietriș, pentru a facilita cuibăritul unor specii de pescăruși și chire, iar altele cu mâlul și materialul din lac. Rezultatele au fost peste așteptări.
„Rezultatul cel mai important de până acum este faptul că pe una dintre platformele plutitoare de pe lacul mare de la Dumbrăvița, destinat chirelor, au venit chire. Nu ne așteptam ca din primul an să cuibărească. Sunt trei perechi care acum au pui. Iar pe insule am avut și specii mai interesante, unele chiar rare, așa cum au fost cei doi pelicani creți, stârcul lopătar, țigănuș, specii de pescăruș, unele mai rare”, a adăugat Dan Ionescu.
Vara secetoasă a făcut ca la Rotbav, în ciuda aducțiunii construite, nivelul apei să fie tot sub medie. Fără această amenajare, însă, ar fi fost o problemă pentru lacul de aici.
Citește și: Temperaturi record de peste 43 grade Celsius așteptate în Italia