Mii de pelerini așteaptă să se reculeagă la catafalcul Papei Francisc
Înmormântarea pontifului argentinian va avea loc sâmbătă.

Articol de Radio România Brașov, 24 Aprilie 2025, 12:53
Zeci de mii de pelerinaj s-au așezat la coadă pentru a-și lua rămas-bun de la Papa Francisc, al cărui trup neînsuflețit este expus într-un sicriu deschis în Bazilica Sfântul Petru de la Vatican.
Miercuri dimineață, aproape 20.000 de persoane s-au adunat pentru a asista la escortarea sicriului de către Garda Elvețiană de la locuința papală până la altarul bazilicii.
Potrivit BBC, clopotele au bătut în timpul procesiunii de 40 de minute, iar mulțimea a izbucnit în aplauze, un gest tradițional italian de respect.
La Vatican, au fost instituite 9 zile de doliu
Înmormântarea pontifului argentinian va avea loc sâmbătă.
În vârstă de 88 de ani, Papa Francisc a murit luni în urma unui accident vascular cerebral. Anterior, petrecuse 5 săptămâni în spital din cauza unei pneumonii bilaterale.
Imediat după startul ceremoniei, coada ajunsese deja la opt ore de așteptare, potrivit presei italiene. Până la amiază, zeci de mii de persoane se aflau în Piața Sfântul Petru.
Jorge Bergoglio fost primul lider latino-american al Bisericii Catolice și a condus timp de 12 ani.
Trupul său va rămâne în bazilică pentru priveghere până vineri seară.
Poliția Vaticanului a declarat pentru BBC că Bazilica Sfântul Petru va rămâne deschisă în toate nopțile, pentru ca toți pelerinii să poată trece pe lângă sicriu.
Pelerini din toată lumea
Aflați în luna de miere la Roma, tinerii mexicani Luis și Macarena sperau să-l vadă pe Papă pentru a primi binecuvântarea specială oferită mirilor.
„Papa Francisc e un sfânt și ne va binecuvânta din ceruri”, a spus bărbatul.
Mary Ellen, o americană stabilită în Italia, a venit la Vatican cu trenul de noapte: „Îl iubesc pe Papa Francesco. E umil, bun, iubește imigranții. Știu că a înfruntat multe dificultăți în Vatican, a luptat împotriva puterii pentru a fi un adevărat creștin.”
Femeia a spus că atunci când va trece pe lângă sicriu, se va ruga și îi va cere ajutor în munca ei cu imigranții.
În interiorul bazilicii, sub privirea atentă a sfinților și papilor sculptați în marmură, oamenii au trecut în liniște pe lângă sicriu – unii au îngenuncheat, alții s-au rugat sau au făcut semnul crucii.
Originar din Ghana, dar stabilit în Polonia, Fredrik a spus că Papa „și-a făcut datoria” și „acum rămâne la noi să continuăm faptele bune”.
Margaux, o franțuzoaică stabilită în Roma, a spus că a trăit „un moment puternic”: „Pentru mine, Papa Francisc a însemnat speranță. Viziunile sale sociale mai progresiste au fost foarte importante. Sper ca următorul Papă să-i calce pe urme.”
Funeralii modeste, dorința Papei
Lideri din toată lumea, inclusiv președintele interimar Ilie Bolojan, vor participa la funeralii.
Papa Francisc a lăsat instrucțiuni clare pentru o ceremonie simplă, în linie cu stilul său modest, și a aranjat ca un binefăcător să suporte toate costurile.
Spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi, el nu va fi înmormântat în Bazilica Sfântul Petru, ci într-o biserică dedicată Fecioarei Maria, în centrul Romei, sub o piatră funerară care va purta doar numele său de pontif.
Ultima sa apariție publică a fost în Duminica Paștelui, când a adresat câteva cuvinte mulțimii din Piața Sfântul Petru dintr-un scaun cu rotile. Apoi, Papa a salutat credincioșii și a binecuvântat copiii în timp ce era condus cu mașina prin mulțime.
Apartamentele papale au fost sigilate, marcând începutul perioadei cunoscute ca Sede Vacante – sau „scaunul gol” – care durează până la alegerea unui nou cap al Bisericii Catolice.