Premieră medicală națională la Spitalul Județean Brașov
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, a fost înregistrată astăzi o premieră medicală la nivel național, prin realizarea unor ablații de fibrilație atrială printr-una dintre cele mai noi tehnologii, numită electroporație.

Articol de Camelia Vlad, 24 Aprilie 2025, 16:56
Este a treia formă de ablație practicată la Brașov, care se adaugă crioablației (prin înghețarea țesutului) și ablației prin radiofrecvență (prin încălzirea și arderea țesutului).
Mai multe ne spune unul dintre medicii Compartimentului de Cardiologie Intervențională, dr. Cătălin Pestrea: „Am introdus a treia procedură prin așa numita electroporație, care presupune aplicarea unui curent electric de înaltă tensiune, practic fără a modifica temperatura țesutului. Asta este, să spunem, cea mai nouă și cea mai la modă formă de ablație a fibrilației atriale în lume. Ceea ce am făcut astăzi a fost o premiere națională, în sensul că am folosit pentru prima oară în țară un tip de cateter al unui producător, să spunem unul dintre cele mai noi din lume”.
În mediul medical se vorbește de o adevărată epidemie de fibrilație atrială, având în vedere prevalența acesteia la populația generală de aproape 2% și riscul de a o dezvolta la 1 din 3 persoane cu vârsta de peste 45 de ani, de-a lungul vieții, mai spune dr. Cătălin Pestrea: „Pe măsură ce populația va îmbătrâni, pe măsurã ce stilul de viață şi mediul în care ne desfăşurăm viața se modifică constant, probabil că aceasta va creşte. Totodată, previziunile statisticienilor arată că numărul pacienților cu fibrilație atrială va crește constant în următorii ani. Fibrilația atrială în sine este o problemă pentru că se asociază cu o evoluție nefastă și nu numai din punct de vedere cardiovascular. În principal, complicațiile ar fi cele de natură accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă”.
Este important ca fibrilația atrială să fie prevenită printr-un stil de viață cât mai echilibrat, atrage atenția medicul cardiolog. Consumul de alcool, obezitatea și sindromul de apnee în somn sunt câteva dintre cauzele aparției acestei afecțiuni.
Departamentul de Cardiologie Intervențională al Spitalului județean a făcut în ultimii ani o prioritate din tratamentul fibrilației atriale și cu sprijinul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care a crescut constant finanțarea pentru aceste intervenții. Peste 150 de pacienți au beneficiat doar în anul 2024 de o formă de ablație de fibrilație atrială.
Totodată, experiența vastă în stimularea cardiacă fiziologică și disponibilitatea tuturor tipurilor de dispozitive cardiace implantabile pentru tratamentul insuficienței cardiace asociate fibrilației atriale, precum și dotarea deosebită a Laboratorului de Electrofiziologie, plasează Spitalul clinic Județean de Urgență Brașov printre cele mai complexe Centre de Excelență în tratamentul fibrilației atriale din această regiune a Europei, potrivit conducerii unității medicale.
Citește și: Municipalitatea caută constructor pentru apartamentele nZeb