Locuințe tot mai scumpe în Brașov
Tranzacțiile imobiliare sunt în creștere la Brașov, astfel că și prețul imobilelor sunt tot mai ridicate.

Articol de Camelia Vlad, 24 Aprilie 2025, 18:08
Potrivit unei agenții imobiliare internaționale cu filială și în Brașov, în luna martie s-au înregistrat peste 2.400 de tranzacții în județul nostru, cu o ușoară scădere, de 1,5%, față de luna anterioară, dar cu o creștere de peste 10% față de martie 2024.
„E o piață dinamică în continuare, după mine, în Brașov. În medie, un apartament se tranzacționează astăzi în jur de 2.180 de euro pe metru pătrat. În zona Tractorul o să găsim cele mai multe ansambluri rezidențiale noi și este și o cerere ridicată pentru zona aceea. Un apartament cu două camere se tranzaccionează, frecvent, undeva între 100.000 și 120.000 și de multe ori poate și peste, depinde de suprafața apartamentului sau alte facilități, ca parcări supraterane. În cartierele vechi, să zicem în Astra sau poate Tractorul, zona veche, apartamentele cu două camere se tranzacționează undeva în jur de 85.000-95.000 de euro”, a declarat Alexandru Văcaru, agent imobiliar.
O tendință de creștere se înregistrează și la tranzacționarea terenurilor, care se vând cu până la 100 euro/mp, mai ales în zonele Stupini, Cristian și Sânpetru. De asemenea, chiriile la apartamente au depășit de ceva vreme suma de 400 de euro/lună, mai spune agentul imobiliar brașovean: „Chiriile sunt tot pe același trend ascendent, deci au tot crescut în ultimii ani și în ultima perioadă. În continuare, se caută cel mai mult apartamentele cu două camere și apartamentele tip studio sau garsonieră. Pentru un apartament cu două camere, prețul este între 400 și 600 de euro pe metru pătrat, acesta e un preț mediu. În principal, cererea pentru chirii în Brașov este alimentată de oameni care se relochează în Brașov. Sunt oameni care vor să facă un business în zona de regim hotelier și, bineînțeles, și partea de studenți”.
Sunt economiști care recomandă reținere la investițiile imobiliare în această perioadă, deoarece consideră că vom asista nu peste mult timp la o prăbușire a prețurilor, chiar cu până la 50%. Alexandru Văcaru contrazice astfel de predicții: „Da, am văzut și noi asemenea predicții. Din păcate, nu am văzut să aibă și o susținere reală asemenea previziuni, pentru că lipsesc datele. Deocamdată, piața imobiliară este pe un trend ascendent. Există o cerere mai mare decât oferta. În momente de impas economic sau de inflație sau în certitudini de genul acesta, oamenii preferă să investească în imobiliare pentru că sunt bunuri pe care le cunosc, sunt tipuri de investiții pe care le controlează. Apoi, investițiile imobiliare nu sunt investiții pe termen scurt, de pe o zi pe alta, sunt investiți pe termen lung, iar istoria ne-a arătat că ele se apreciază de la un an la altul”.
În ultimii 5 ani, prețurile au crescut cu aproape 80%, arată analizele imobiliare.
Citește și: Municipalitatea caută constructor pentru apartamentele nZeb