Salvamontiștii brașoveni sunt prezenți la Bruxelles
Bruxelles găzduiește, în aceste zile, Forumul European al Protecției Civile, un eveniment de referință la nivel european, care reunește specialiști din sistemul de urgență din toate țările Europei.
Articol de Nicolae Jalea, 04 Iunie 2024, 14:45
La această ediție, România este reprezentată de secretarul de stat Raed Arafat, precum și de o delegație formată din specialiști în domeniu.
Din partea Salvamont participă Sebastian Marinescu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov, și Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România și directorul Salvamont Gorj.
Alături de aceștia sunt prezenți și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență, IGSU - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație al M.A.I., Fundația pentru SMURD și Asociația Code for Romania.
Pe lângă participarea activă la lucrările Forumului, delegația română aduce în prim-plan tehnologia de ultimă generație utilizată în operațiunile de salvare montană și de urgență. Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu, a declarat:
„Vor fi prezenți reprezentanți din toate țările Europei, plus invitați din întreaga lume. Salvatorii își vor expune tehnica, ce echipamente au cele mai noi în domeniu și pe care le aplică în activitatea lor. Vor prezenta care sunt rezultatele pe care le-a obținut cu aceste echipamente, la ce sunt ele foarte bune și le propun colegilor salvatori să le aplice în activitatea lor. Sperăm că vom descoperi și aici noi echipamente care să contribuie la dezvoltarea activității noastre, pentru că în final, acest lucru înseamnă asigurarea de servicii mai bune și salvare de vieți omenești”.
Astfel, salvamontiștii români prezintă publicului european inovații precum programul de analiză a datelor colectate de drone cu ajutorul inteligenței artificiale, drona-semnal care generează semnal de telefonie mobilă și internet și drona cu transmisie live în centrul de comandă.
De asemenea, sunt expuse detectorul de persoane aflate sub apă cu ajutorul inteligenței artificiale, mini-monitorul de funcții vitale care măsoară parametrii esențiali și transmite datele către dispozitivele mobile ale salvatorilor, ambulanță sau unitatea de primiri urgențe și binoclul cu termoviziune cu transmisie de imagini în centrul de comandă.