Școala de vară de la „Meșotă”, un concept unic în țară
Performanța cu muncă se obține.
Articol de Adina Chirvasă, 15 Iulie 2024, 13:13
Nu e un clișeu, e un crez de suflet pentru 20 dintre liceenii Colegiului Național „Dr. Ioan Meșotă” Brașov, care au renunțat la vacanța de vară și, pentru două săptămâni revin în bănci pentru a învăța discipline pe care nu le învaţă sub nicio formă la şcoală.
Vorbim despre Școala de vară de la „Meșotă”, ediția a III-a, un concept unic în țară, în care profesori din liceu, din mediul universitar, dar și elevi medaliați la olimpiade naționale și internaționale îi antrenează pe olimpicii din prezent cum să facă muncă adevărată de cercetare şi să fie egalii universitarilor.
Conceptul a fost creat în jurul multiplului olimpic internaţional Ştefan Dumitrescu, în 2022. El este de altfel şi unul dintre lectori. Lui i se alătură, în 2024, Eliodor Samson, care, deși trece în clasa a XI-a, în toamnă, a fost deja admis la Facultatea de Medicină. Eliodor Samson:
Locuri asigurate la facultăți, deși sunt încă liceeni, au și Sara Lorena Reit și Teodor Petcu, în baza rezultatelor de la olimpiade. Deși au un nivel de cunoștințe mult peste medie, liceenii au ales să se înscrie la Școala de vară.
Timp de 2 săptămâni, olimpici de top din clasele a IX-a şi a X-a aprofundează domenii precum imunologie, biostatistică sau biochimie, și nu doar la nivel teoretic, ci mai ales practic, pentru că fiecare participant va avea sarcina de a întocmi o lucrare ştiinţifică, bazată pe munca în laboratoarele Institutului de Cercetare al Universităţii „Transilvania” şi în Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă”.
Munca lor va fi prezentată în toamnă, la simpozionul internaţional organizat de Facultatea de Medicină din Bucureşti, în luna septembrie. Profesor coordonator Vasilica Diaconu:
Școala de vară se va încheia în 26 iulie, dar cercetarea elevilor va continua. Conducerea Colegiului este foarte mândră de astfel de elevi. Director adjunct al Colegiului, prof. Evelina Cârciu: