Școală în siguranță
Forțele de ordine veghează la desfășurarea în siguranță a anului școlar 2024-2025.
Articol de Sorin Ţîrcă, 10 Septembrie 2024, 18:21
Polițiști, jandarmi și pompieri au stabilit și demarat deja strategiile care să-i mențină în siguranță pe elevi pe întreaga durată a anului școlar, atât în ce privește comiterea de infracțiuni, cât și legat de prevenirea situațiilor de urgență și comportamentul în cazul producerii unor asemenea evenimente.
”Pe parcursul întregului an școlar, vom avea în vedere următoarele măsuri: implementarea campaniei Poliției Române pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar - «Tăcerea e tot violență, vocea ta e soluția», respectiv campanii proprii elaborate la nivel local, prin grija Biroului Siguranța Școlară; desfășurare de activități preventive țintite pe linia delincvenței juvenile, absenteismului, abandonului școlar, reducerea riscului rutier, prevenirii consumului de substanțe psihoactive, prevenirea bullying-ului în toate formele de manifestare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brașov, comisar șef Alina Ivan.
Creşterea nivelului de protecţie este un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brașov, a subliniat purtătorul de cuvânt al instituției, locotenent colonel Ciprian Sfreja:
”În ceea ce privește procesul de autorizare, din punctul de vedere al securității la incendiu, structurile inspecției de prevenire au venit în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluționarea situațiilor existente și acordarea asistenței tehnice de specialitate necesare. Categoria de construcții cu destinația de învățământ cunoaște o dinamică continuă, care depinde substanțial de lucrările de modificare care se execută. Important este ca aceste modificări constructive să fie finalizate și să se întreprindă demersurile necesare pentru a obține autorizația de securitate la incendiu”.
Jandarmii vor fi în apropierea unităților de învățământ pe întreg parcursul anului școlar.
”Vor fi organizate activități preventive - educative, bazate pe discuții interactive cu elevii, pentru promovarea dialogului și înțelegerea rolului pe care îl are comunicarea în soluționare diferitelor probleme, informarea elevilor asupra consecințelor juridice pe care le poate avea un comportament anti-social, identificarea factorilor care generează un comportament agresiv în relațiile dintre elevi, elevi și cadre didactice sau părinți, prezentarea modalităților de sesizare a faptelor contravenționale sau penale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov, maior Luiza Dănilă.
Gruparea Mobilă de Jandarmi Brașov le transmite elevilor câteva sfaturi preventive, prin intermediul purtătorului de cuvânt, plutonier major Alexandra Cojocaru:
”Pe lângă prezența lor în școli, jandarmii noștri vor desfășura activități de monitorizare și supraveghere în jurul instituțiilor de învățământ, asigurându-se că elevii și cadrele didactice se bucură de un mediu sigur. Vom desfășura activități de prevenire a comportamentelor antisociale prin intermediul unor sesiuni informative și educative menite să sensibilizeze tinerii cu privire la riscurile asociate anumitor comportamente și alegerile pe care le fac”.
Copiii sunt expuși în ultimii ani consumului de droguri de la vârste tot mai fragede. În aceste condiții, Agenția Națională Antidrog va derula mai multe campanii în școlile din județ, în vederea prevenirii și combaterii fenomenului.
Șeful Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov, comisar șef Laura Pișcociu:
”Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov continuă programele preventive adaptate realității locale, în urma analizelor efectuate în perioada anterioară, alături de Inspectoratul Școlar Județean și de directorii instituțiilor de învățământ. De asemenea, se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor școlari, a personalului medical școlar, pentru a ne asigura că în fiecare unitate de învățământ sunt persoane pregătite să intervină în caz de nevoie”.
Traficul de persoane este o altă infracțiune care a luat amploare în ultimii ani, motiv pentru care specialiștii în combaterea acestuia vor fi și ei prezenți printre elevi, profesori și părinți.
Inspector de specialitate al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Brașov, Simona Petca:
”Specialiștii ANITP vor participa la activități informativ-preventive, pentru a transmite elevilor și cadrelor didactice informații necesare identificării pericolului traficului de minori, recomandări și sfaturi utile, astfel încât să ne asigurăm că elevii sunt în siguranță. Vom asigura accesul facil la informații corecte și de actualitate cu privire la fenomenul traficului de persoane, prin rețelele de socializare ale Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, adresându-ne tuturor categoriilor de public din mediul online, dar cu precădere copiilor și tinerilor”.
Anul școlar a început în 9 septembrie și se va încheia în 20 iunie 2025.