Se caută echipe de arhitecți care să propună o viziune pentru transformarea fostei platforme industriale Rulmentul
Propunerile vor fi evaluate de un juriu internațional de specialiști. Concursul va fi secretizat, iar câștigătorul va fi anunțat în 15 octombrie.
Articol de Adina Chirvasă, 30 Mai 2024, 11:43
Primăria Brașov și Ordinul Arhitecților din România au lansat, astăzi, concursul de soluții privind regenerarea urbană a platformei, iar specialiștii trebuie să trimită propunerile de proiecte până în data de 4 octombrie. Viziunile lor însă trebuie să țină cont de trei obiective majore, definite după toate studiile întocmite până în prezent.
Obiectivele le-a detaliat președintele Ordinului Arhitecților din România, Ștefan Bâlici: „Primul obiectiv al concursului este definirea unei viziuni de dezvoltare și de conversie pe termen mediu și lung a acestei platforme. Viziunea asta se transpune apoi tehnic într-o documentație de urbanism Plan Urbanistic Zonal care reglementează modul de construire sau de utilizare a clădirilor existente. Al deoilea punct este realizarea unui parc care acoperă 11 hectare și prin concurs vom avea deci la final contractarea lucrărilor de proiectare pentru parcul public. Al treilea obiectiv este conversia uneia dintre clădirile istorice valoroase ansamblu hangarului 6 din cadrul seriei de hangare care au aparținut flotilei de aviație”.
În plus, participanții vor trebui să propună soluții pentru punerea în siguranță a restului clădirilor existente. Vă reamintim că fosta platformă Rulmentul are o suprafață totală de peste 50 de hectare, dintre care 32 sunt în proprietatea municipalității. Aici sunt 28 de corpuri de clădire, realizate într-una dintre cele cinci etape de funcționare, dintre care cele mai vechi în anii 1935-1938, pentru adăpostirea Flotilei 1 Bombardament.
„Prima etapă deja s-a desfășurat, a durat 3 ani de zile, prin toate studiile de fundamentare, ridicările topografice, studiile geo, studiile de vegetație, studiile de rețele existente în zonă, studiul istoric pe care l-am făcut cu Institutul Național al Patrimoniului. Practic, în anul 2021, pornind de la sesizările și solicitările cetățenilor, acelea de a avea un demers bazat pe un astfel de concurs de soluții, am început colaborarea cu Ordinul Arhitecților din România, care este cea mai credibilă entitate în derularea unui astfel de concurs și totodată cea mai credibilă entitate din România care poate să adune un juriu relevant la nivel internațional, pentru că ne dorim ca acest concurs să fim atractiv pentru arhitecții din întreaga lume”, a punctat primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.
Propunerile vor fi evaluate de un juriu internațional de specialiști. Concursul va fi secretizat, iar câștigătorul va fi anunțat în 15 octombrie.
Citește și: Percheziții la persoane bănuite de infracțiuni silvice