Seminarii pentru antreprenori
Pentru antreprenorii români este tot mai dificil să găsească forță de muncă. Situația de la Brașov este chiar critică, iar în ultimii ani firmele au apelat la angajați din străinătate.
Articol de Sorin Ţîrcă, 13 Mai 2024, 14:17
Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Brașov a gândit un proiect prin care să-i ajute pe antreprenori să-și găsească forța de muncă necesară derulării activității.
Co-fondatorul Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Brașov, Diana Niță:
„Patronatul Înterprinderilor Mici și Mijlocii Brașov vine cu soluții concrete în sprijinul antreprenorilor brașoveni, în special pentru IMM-urile care au importat forță de muncă de pe alte continente, prin organizarea unor seminarii de management multicultural, astfel încât, din punctul nostru de vedere, să reușim să sprijinim antreprenorii în crearea unei culturi organizaționale mai eficiente și, în primul rând, pentru gestionarea relațiilor de muncă cu acești angajați veniți din alte culturi”.
Dispuși să muncească în țara noastră sunt muncitori din țări asiatice precum Pakistan. Directorul AJOFM Brașov, Liliana Dragomir:
„Aprobarea continentului pentru persoanele care vin în zona non-UE, dacă facem o analiză, în 2022, de la 50.000 de persoane s-a revenit la aprobarea a 80000 de persoane. De asemenea, în 2023 și 2024, 100.000 de persoane. Iată că persoanele care sunt înregistrate în evidențele noastre, la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Brașov, ci și la nivel central, este nevoie de foarte multă forță de muncă”.
Pentru că angajații vin dintr-o cultură cu totul diferită, antreprenorii români au nevoie de o pregătire prealabilă pentru a-i putea atrage. Președintele Asociației Brașovul Altfel, Radu Paul:
„Proiectul este demarat de Patronatul IMM-urilor din Brașov și noi ne-am alăturat pentru că ne-a plăcut, pentru că avem resursele necesare ca să-i sprijinim pe partea de organizare, unde a fost nevoie, și pentru că, recunosc, speaker-ul este un prieten bun de-al meu și uite că s-au legat lucrurile și așa reușim împreună să oferim ceea ce au nevoie antreprenorii, până la urmă”.
Deși România se confruntă cu o criză a forței de muncă, un procent foarte mare dintre angajații din țara noastră câștigă salariul minim pe economie sau puțin peste acest prag. În schimb, muncitorii străini trebuie să fie plătiți cu un minim de 4.000 de lei net, ceea ce i-ar putea avantaja față de colegii lor români.