Serviciul de Medicină Legală Brașov are nevoie de un sediu nou
Printr-un contract de comodat cu o entitate privată, deocamdată s-a obținut un ansamblu de containere mobile în care vor fi amenajate trei birouri și o sală de consultații
12 Ianuarie 2021, 15:44
Până la identificarea unui spațiu nou sau construirea unui imobil adecvat activității specifice, conducerea Serviciului Județean de Medicină Legală (SJML) Brașov face eforturi pentru extinderea sediului actual. Astfel, printr-un contract de comodat cu o entitate privată, s-a obținut un ansamblu de containere mobile în care vor fi amenajate trei birouri și o sală de consultații.
Noul șef al SJML Brașov, dr. Octavian Jardan, a declarat: „Containerele au fost montate în curte, iar în această perioadă, cu sprijinul administrației Spitalului Județean, se lucrează la racordarea utilităților, respectiv încălzire, curent electric, apă și canalizare, internet și telefonie, astfel încât, în cel mai scurt timp, să ne putem desfășura activitatea în condiții mai bune”.
De zeci de ani, condițiile în acest sediu sunt improprii, cu încăperi reduse ca dimensiuni, în care lucrează întreg personalul, în condițiile în care numărul angajaților a crescut constant în utimii ani.
„Acum, în serviciul nostru lucrează 30 de persoane, printre care 5 medici rezidenți. În plus, aici vin cetățenii când au nevoie de expertiză medico-legală. O mare problemă apare în ziua de joi a fiecărei săptămâni, când se întrunește comisia medico-legală psihiatrică pentru consultații oferite vârstnicilor din tot județul, care au nevoie de certificate medico-legale necesare pentru intocmirea actelor notariale, precum și de expertize psihiatrice de altă natură. Unii dintre pacienți sunt transportabili doar cu ambulanța, având vârste înaintate sau pentru că au afecțiuni grave. Această perioadă este cu atât mai dificilă cu cât, din cauza măsurilor impuse de pandemie, trebuie să asigurăm distanțarea fizică de cel puțin 1,5 metri între cei care așteaptă să intre la consultații”, a precizat medicul legist citat.
În aeastă zi de joi, și parcarea unității este foarte aglomerată, la fel străzile din jur, astfel că autospecialele de urgență cu greu își mai pot face loc.
Ca urmare, dr. Octavian Jardan speră ca soluția la problema locativă, cu ajutorul containerelor mobile, să fie provizorie, iar demersurile sale către superiori să aibă finalitate într-un timp rezonabil. Printr-o nouă notă de fundamentare trimisă administrației județene a fost solicitat sprijin pentru obținerea unui nou sediu care să întruneaască toate condițiile necesare, în vederea extinderii Serviciul Județean de Medicină Legală Brașov, secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.
„Am purtat deja discuții pe această temă cu managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, dr. Călin Cobelschi, care ne-a promis tot sprijinul pentru rezolvarea acestei situații. Avem nevoie de un alt sediu, conform normelor europene”, a adăugat dr. Jardan.
Mai ales în contextul epidemiologic actual, Serviciul Județean de Medicină Legală își propune „construirea sediului propriu pentru respectarea normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale și a Metodologiei unitare stabilite de Consiliul Superior de Medicină Legală și Ministerul Sănătății; extinderea spectrului de activități medico-legale prin înființarea unor laboratoare noi (biocriminalistic, diatomotologic, radiologic) și prin îmbunătățirea laboratoarelor existente (prosectură, histopatologic, toxicologic), în vederea acoperirii necesităților rețelei de Medicină Legală din județul Brașov și județele limitrofe; înființarea unor săli pentru activități didactice a studenților de la Facultățile de Medicină și Drept”.
Anual, la sediul actual de pe str. Dr. victor Babeș nr.23, sunt efectuate peste 2.500 de expertize și circa 600 de autopsii.