Sfaturile salvamontiștilor brașoveni: cum să ne protejăm de fulgere pe munte?
Un cioban din Argeș a fost lovit, miercuri, de trăznet, pe Vârful Roșu.
Articol de Nicolae Jalea, 22 August 2024, 18:06
A fost solicitat elicopterul POA Brașov, care a extras victima și a predat-o stabilă, cooperantă, la spital, în Brașov.
Varianta de extragere pe cale terestră ar fi durat până în această dimineață, iar accesul s-ar fi făcut prin Malița-Plaiul Mare-Scarișoara, pentru ca pe Valea Rea drumul nu este accesibil.
Adică salvatorii montani ar fi avut de mers toată noaptea. Pentru a evita asemenea incidente. salvatorii montani vin cu câteva sfaturi.
Înainte de a pleca pe traseu, verificați întotdeauna prognoza meteo din surse de încredere. Dacă sunt anunțate furtuni, luați în considerare amânarea sau schimbarea traseului. Aplicații precum Weather&Radar sau harta radar ANM vă pot oferi informații detaliate despre starea vremii.
Fiți atenți la semnele naturii:
Dacă observați formarea unor nori mari, cu margini bine definite (cumulonimbus), considerați acest lucru un semn clar de furtună iminentă. Retrageți-vă imediat către o zonă mai sigură, evitând expunerea pe creste sau în alte locuri deschise.
În timpul furtunilor, evitați să staționați pe vârfuri, creste, lângă apă, lângă stâlpi înalți sau sub copaci solitari. Dacă vă aflați deja într-o pădure, căutați să staționați între copaci mai mici, evitând pe cât posibil arborii înalți.
Dacă sunteți surprinși de furtună și nu aveți timp să coborâți, căutați o mică ridicătură sau platformă, care să fie dominată de un punct înalt vecin. Ghemuiește-te la o distanță de cel puțin 1 metru de acesta, evitând să te sprijini de pietre umede sau de peretele mai înalt.
Dacă sunteți împreună cu alte persoane, dispersați-vă la cel puțin 15 metri distanță unul de celălalt pentru a reduce riscul de „lovire în lanț” în caz de fulger.
În caz de furtună, adoptă poziția ghemuit, cu călcâiele lipite și mâinile aproape de corp. Acoperă-ți urechile cu palmele pentru a-ți proteja timpanele de tunete puternice. Sub tine, așează orice material nemetalic disponibil (izopren, sac de dormit, folie de cort) pentru a crea o izolație față de sol.
Rămâneți în adăpostul ales încă 30 de minute după ce ați auzit ultimul tunet, pentru a vă asigura că pericolul a trecut complet. Trăsnetele pot lovi chiar și la kilometri distanță.
Nu lăsați miturile să vă influențeze:
Bețele de trekking și telefoanele mobile nu atrag fulgerele. Corpul uman are mai multe șanse de a fi lovit. Totuși, nu țineți aceste obiecte ridicate în aer în timpul furtunii.
Acordați ajutor în caz de necesitate:
Dacă cineva din grupul vostru este lovit de fulger, nu ezitați să interveniți. Victima nu reține sarcina electrică, așa că puteți oferi primul ajutor fără riscuri suplimentare. Anunțați de urgență autoritățile prin 112 sau contactați echipele Salvamont.
Totodată puteți folosi aplicația Apel 112 dezvoltată de STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru a putea fi mai ușor localizat de echipele de salvare!
Protejați-vă întotdeauna prin prevenție, respectați regulile de siguranță și fiți mereu atenți la semnele naturii. Munții sunt frumoși, dar pot fi și imprevizibili, așa că luați-vă toate măsurile necesare pentru a vă întoarce acasă în siguranță.
Grijă mare la fronturile de ploaie, activitatea electrică e foarte intensă în această perioadă.