Și bisericile iau măsuri împotriva virusului gripal
Și bisericile iau măsuri împotriva virusului gripal.
07 Februarie 2020, 19:09
După mai bine de două săptămâni, perioadă în care s-au înmulţit cu repeziciune cazurile de gripă şi infecţii respiratorii, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România.
În Braşov au fost diagnosticaţi aproape 500 de pacienţi cu gripă doar în ultima săptămână, din cei peste 7.000 la nivel naţional.
În aceste condiţii, autorităţile recomandă igiena riguroasă la nivel de individ, precum şi ample acţiuni de dezinfecţie în instituţii şi în locurile frecventate de grupuri numeroase de oameni.
Bisericile şi-au luat la rândul lor măsuri suplimentare de dezinfecţie, având în vedere ritualurile şi cutumele binecunoscute, cum ar fi sărutatul icoanelor şi luarea Sfintei Împărtăşanii în timpul slujbelor religioase, ocazie cu care este folosită deseori aceeaşi linguriţă.
Părintele Mihai Manolache, preot paroh la biserica "Sfinții Petru și Pavel" din Brașov, a precizat: "Sunt mai multe feluri de măsuri pe care le luăm pentru siguranța enoriașilor, în funcție de zona în care se desfășoară diferitele slujbe în biserică. În primul rând, se aspiră zilnic toate covoarele, iar o dată pe săptămână se spală întreaga suprafață de sub covoare cu dezinfectant. Zilnic, se aerisește încăperea, iar în timpul slujbelor de duminică și de sărbătoare, atunci când este lume multă în biserică, se trece cu cârpa îmuiată în dezinfectant cam o dată la un sfert de oră. În restul zilelor, cel puțin de trei ori pe zi se dezinfectează icoanele. De asemenea, lingurițele și obiectele cu care împărtășim se curăță și se dezinfectează cu spirt, în așa fel încât să nu apară nici un fel de problemă".
Părintele Manolache ne-a vorbit și despre semnificația gestului de a săruta icoanele.
"Din punct de vedere duhovnicesc, este vorba în primul rând de o cinstire a celui reprezentat pe icoană, iar pe de altă parte, sărutatul icoanei incumbă și această noțiune că, în funcție de credința cu care ne apropiem de icoana respectivă, puterea pe care o are Dumnezeu, Maica Domnului sau Sfinții reprezentați în icoane, se transferă asupra noastră, a credincioșilor", a explicat părintele Manolache.
Am stat de vorbă şi cu doamna Elena, "de la lumânări", aşa cum o cunosc enoriaşii. Ca orice om cu frică de Dumnezeu, doamna Elena, care se ocupă şi de curăţenie în biserica "Buna Vestire", ne-a spus că igiena nu este neglijată în sfântul locaș, adăugând că oamenii nu ar trebui să se teamă de boli atunci când au credinţă.
"În biserică nu se îmbolnăvește nimeni, în biserică se mântuiește", ne-a spus femeia.
Am întrebat și câțiva enoriaşi care tocmai trecuseră prin faţa icoanelor, urmând ritualul de închinăciune, dacă ştiu că ne aflăm în plin sezon de gripă şi dacă nu se tem că se pot îmbolnăvi mai uşor prin acest gest pios ca sărutatul icoanelor. Aceştia ne-au spus că nu se tem de boli atâta timp cât au credinţă.
Amintim şi recomandările medicului pediatru, dr. Oana Falup Pecurariu, secretar al Societăţii Europene de Boli Infecţioase Pediatrice, care atrage atenţia asupra obligativităţii respectării regulilor de igienă, mai ales cu privire la spălatul mâinilor şi la modul în care se foloseşte batista de unică folosinţă.
"În afară de vaccinare, eu aș propune să ne aplecăm cu mai multă atenție asupra spălatului pe mâini, asupra felului în care ne suflăm nasul și unde aruncăm batistele de unică folosință, să avem grijă, dacă avem orice fel de simptome de boală, să nu suflăm în fața colegilor și a celor cu care stăm de vorbă. Bineînțeles, eu cred în vaccinarea antigripală, prin urmare o recomand cu căldură pe tot parcursul sezonului de gripă. Ideal ar fi ca toți să fim vaccinați deja", a enumerat dr. Falup Pecurariu.