Simpozion de Ziua Mondială a Apei, la Colegiul "Țara Bârsei" din Prejmer
Ziua Mondială a Apei a fost marcată, la Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei” Prejmer, printr-un simpozion dedicat acestei resurse.
Articol de Adina Chirvasă, 22 Martie 2024, 20:11
„Apa din satul celor 1000 de izvoare” a adunat peste 70 de elevi de la școli din județul Brașov, dar și din alte patru județe, 20 dintre elevi, din Maramureș, participând online.
Profesorul coordonator Veronica Goian ne-a declarat:
“Este un proiect de suflet, care a început în 2006, la Școala Gimnazială Prejmer, fiind atunci o provocare de a analiza apele din Prejmer. Pentru că Prejmer se traduce "apa din satul celor 1000 de izvoare". Elevii s-au pregătit foarte bine, au răspuns invitației de a crea poezii pe tema apei. Au avut o secțiune de film de scurtmetraj și, de asemenea, prezentări PowerPoint în care au încercat să adune informații interdisciplinare atât din chimie, cât și din geografie. Ne-am axat și pe impactul asupra vieții și organismului uman”.
Pe partea de apă și alimentație s-au remarcat cei din echipa Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil”. Elev al colegiului, Raul Lacovei, a precizat:
“Este a doua oară când venim la acest colegiu. Am venit în prima fază, anul trecut, cu un proiect despre apă și poluarea apei. Ne-am simțit foarte bine. Anul acesta am schimbat un pic proiectul, am ales roșia, pe care o considerăm regina grădinii, așa este și intitulat proiectul nostru”.
Participanți au fost, însă, și elevi din ciclul gimnazial. Profesoara Alemănuța Sorina Lihor a adus șase grupe din Brădet și Întorsura Buzăului, unde predă.
“Sunt foarte încântată că dezvoltă creativitatea, în primul rând, apoi munca în echipă, colaborarea și subiectul acesta e destul de vast. E adevărat că mergem mult pe poluare, dar am zis hai să vedem ce înseamnă apa și sănătatea. Anul acesta, tema noastră a fost apa și sănătatea. Cum să trăim sănătos, cum să ne bucurăm de viață sănătos. Așa am prezentat și Cascada Urlătoarea, nu ca sursă de poluare, ci ca sursă de energie și de vitalitate pentru noi”, a menționat Alemănuța Sorina Lihor.
Simpozionul s-a desfăşurat 10 ani doar la nivel judeţean, iar anul acesta a fost la a doua ediţie regională.