Sindromul de oboseală vizuală, o problemă pentru cei care lucrează la calculator
Sindromul de oboseală vizuală, o problemă pentru cei care lucrează la calculator.
05 Februarie 2020, 17:31
Persoanele care muncesc zilnic în faţa monitoarelor pot suferi de sindromul de oboseală vizuală la calculator, spun specialiştii oftalmologi. Aceasta se manifestă prin vedere înceţoşată, iritaţie oculară, ochi uscaţi şi roşii, dureri de cap sau dureri de spate şi gât.
''Este foarte important să alegem ca ochelarii de vedere să aiba protecție pentru lumina albastră. Lumina albastru-violet, provenită de la dispozitivele digitale precum laptopul,tabletele și chiar telefoanele moderne, influențează ritmul circadian și starea de bine a purtătorilor de ochelari. Protecția, în plus, înglobată în antireflex,reduce stresul vizual, iar la sfârșitul zilei ochii vor fi mai odihniți. Lumina albastră este o lumină nocivă ce intră în contact cu ochii ori de câte ori privești către o sursă de lumină artificială. Spre deosebire de razele ultraviolete care sunt blocate într-o anumită măsură, lumina albastră vizibilă trece în totalitate prin cornee și cristalin, ajungând la retină. Ochelarii de vedere cu filtru pentru protecție calculator dispun de un tratament antireflex care filtrează spectrul luminii, acesta putând fi adăugat pe orice tip de lentilă", precizează optometristul Alexandra Petcu.
Cei care își expun ochii, mai mult de 3 ore pe zi, la lumina albastră a calculatoarelor sau telefoanelor mobile prezintă un risc crescut de progresie a miopiei. Specialiștii ne recomandă ca, după 20 de minute de lucru, să ne mutăm privirea către un obiect îndepărtat - la o distanță de 6 metri- timp de aproximativ 20 de secunde.