Situație fără precedent în municipiul Brașov!
Asociațiile și ONG-urile care au câștigat finanțări nerambursabile prin ghidul unic, pentru proiecte culturale, de mediu, servicii sociale sau tineret n-au primit avansul de 30% conform contractelor semnate, spun acestea.
Articol de Adina Chirvasă, 30 August 2024, 15:22
Motivul stă în faptul că nu sunt aprobate plățile, pentru că în vreme ce primarul în exercițiu, Allen Coliban, inițiază proiecte prin care cere transfer între capitole bugetare, viceprimarul Sebastian Rusu susține că e nevoie de rectificare bugetară.
Iar majoritatea consilierilor se abțin de la vot, ceea ce se traduce prin vot negativ, așa cum s-a întâmplat și în ședința din 29 august. Reprezentanții asociațiilor și ONG-urilor atrag atenția însă că sunt în blocaj, iar un exemplu ni-l dă președintele Asociației Patrupetrei, Andrei Dudea, asociație care a avut un proiect de educație cinematografică:
"Există o presiune financiară pe asociație, pe de o parte, iar pe de altă parte există și o presiune psihologică asupra noastră și în special asupra mea, pentru că sunt reprezentantul legal. Sunt proiecte pentru comunitate, nu sunt proiecte mari, proiectul nostru are o valoare în jur de 90.000 de lei. Sunt niște proiecte mici care sunt blocate, nu înțeleg exact. De fapt, parțial înțeleg că e o luptă a orgoliilor acolo, dar trecând peste această luptă, sunt afectați niște oameni care fac proiecte comunitare și suntem cumva prinși la mijloc. Nu suntem singura asociație în această situație, însă cred că suntem dintre puținele asociații care au început să facă și plăți, pentru că presupun că mai sunt și alte asociații care de frică, probabil, nu dau drumul la proiecte pentru că nu știu ce se întâmplă".
Într-o situație similară este și Asociația de Servicii Sociale SCUT, reprezentată de Maricel Maroti:
"Foarte, foarte greu, cu sume de bani împrumutate de la membrii pentru a putea gestiona proiectele pentru care ar fi trebuit deja să avem banii de la primărie din luna iulie. În principiu, pe unul dintre proiecte suma ar fi undeva la 50.000 lei, care este promisă contractual de către primărie. Iar ca modalitatea de deblocare, din punctul meu de vedere, ar trebui un pic renunțat la orgolii și de o parte politică și de cealaltă și găsită soluția legală pentru a transfera acele sume din bugetul deja aprobat".
În ședința de plen, după respingerea proiectului, a avut loc și ieșirea nervoasă a unui consilier local al USR, care nu și-a cenzurat limbajul la adresa colegilor de plen. Tot în ședință, primarul Allen Coliban a promis sprijin pentru asociațiile care vor să tragă la răspundere consilierii locali.
"În cazul de față, prejudiciile pe care beneficiarii le suferă ca urmare a acestui vot sunt prejudicii care atrag o răspundere. Prin urmare, în cazul în care există nevoie de asistență juridică, voi oferi acest sprijin oricărei organizații care are nevoie de consiliere, astfel încât eventualele prejudicii și unele dintre ele sunt prejudicii certe să ducă la tragerea răspunderii consilierilor care au votat împotrivă", a precizat Allen Coliban.
De cealaltă parte, viceprimarul Rusu susține că toate asociațiile își vor primi banii.
"Aceste lucruri vor putea fi reglate printr-o rectificare bugetară cum a mai fost, nu prin tot felul de ascunzișuri și viramente din acestea de credite bugetare între capitole, făcând o rectificare bugetară mascată. Cu siguranță, toată lumea își va primi banii și va exista această rectificare bugetară pentru că așa este normal", a declarat viceprimarul.
În această situație sunt peste 20 de asociații.