Soarta Muzeului Național Bran, analizată la Prefectura Brașov
Situația Secției Etnografice în Aer Liber a Muzeului Național Bran, pe cale de a fi desființată, a fost analizată ieri, la Prefectura Brașov.
23 Iunie 2020, 11:21
Situația Secției Etnografice în Aer Liber a Muzeului Național Bran, pe cale de a fi desființată, a fost analizată ieri, la Prefectura Brașov. La discuții au participat, alături de prefectul județului, Cătălin Văsii, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu, reprezentanți ai muzeului și proprietarii a două treimi din suprafața pe care se află secția etnografică.
„Cred că este nevoie de mai puține ieșiri, cu dispute și acuze, în spațiul public și de mai multă aplecare chibzuită asupra problemei, pentru găsirea unei rezolvări în sensul salvării acestui Muzeu Național, a cărui soartă a fost lăsată, din nefericire, atâția ani la voia întâmplării”, a declarat secretarul de stat Liviu Brătescu, la finalul ședinței.
„Din cele discutate la sediul Instituției Prefectului s-au conturat câteva variante pentru Secția Etnografică în Aer Liber a Muzeului Național Bran. Nu pot să detaliez acum, până nu vedem ceva concretizat, dar pot să vă spun că și domnul secretar de stat Liviu Brătescu și proprietarii respectivului teren și-au manifestat deschiderea pentru a se ajunge la o soluție care să asigure existența în continuare la Bran a acestui așezământ muzeal deosebit de important”, a spus prefectul Cătălin Văsii.
Muzeul Național Bran e în situația de a pierde terenul intravilan din localitatea Bran, pe suprafața căruia funcționează Secţia Etnografică în Aer Liber, parte a Muzeului Național Bran. Terenul a fost retrocedat, iar noii proprietari vor să vândă terenul și riscă să se degradeze cele 18 monumente de arhitectură populară tradițională.