Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov, pregătit să intre în lupta cu COVID-19
Detalii de la managerul unității medicale, dr. Nicușor Bîgiu, care a precizat că spitalul este pregătit să primească pacienți, dacă va fi cazul.
26 Martie 2020, 14:43
După Spitalul de Boli Infectioase și cel de pneumoftiziologie, astăzi a venit rândul Spitalului de Neurologie și Psihiatrie să ne fie prezentat ca parte din strategia de luptă împotriva coronavirusului.
Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, l-a avut alături în conferinta de presa, transmisă online, pe managerul unității medicale, dr. Nicușor Bîgiu (foto), care a precizat că spitalul este pregătit să primească pacienți, dacă va fi cazul.
Astfel, la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, vor fi tratate cazuri ușoare și medii, iar pentru cele grave, se va cere sprijinul comitetului de urgență pentru decizii personalizate. Dr. Bâgiu a precizat că la acest spital vor putea fi internați până la 140 de pacienți cu COVID 19, în unitate existând și o secție de terapie intensivă cu 16 paturi.
Stocuri de echipamente medicale și de medicamente ar exista pentru un necesar de cel puțin 30 de zile, a precizat managerul, dar pentru continuitate, au fost lansate noi comenzi.
Cu această ocazie, managerul Spitalului Neuro a răspuns public unor colegi din spital, care ieri au lansat o scrisoare deschisă în care își exprimau nemulțumirea pentru faptul că spitalul neuro va fi deschis pentru tratarea bolnavilor cu coronavirus.
Dr. Bâgiu a mai spus că acest spital este al doilea ca mărime în județ și nu poate sta deoparte în această perioadă de pandemie. Mai mult, în opinia dumnealui, un pacient cu coronavirus va găsi aici tot ce are nevoie pentru a fi tratat corespunzător, de la personal de îngrjre, până la radiografii pulmonare, oxigen, aparat de monitorizare, computer tomograf și RMN, ultimul fiind pus în funcțiune de la 1 aprilie.
Managerul a mai explicat modul în care spitalul a fost pregătit pentru primirea pacienților cu coronavirus: au fost relocate cele 2 secțiile de psihiatrie de pe str. M. Eminescu. Au fost externati pacienții cu comorbidități din baza de recuperare, pentru a nu-i pune în pericol, aceștia fiind cei mai expuși la infectare, iar secțiile de neurologie au fost relocate în actuala bază de recuperare.
În plus, au fost angajați doi medici cu specialități foarte necesare în cazuistică. Este vorba de un medic infectionist, care poate stabili schema de tratament a pacienților cu covid 19, și un medic de igienă care va supraveghea triajul pacientiloor si a personalului medical, mai ales că în spital mai sunt cele 2 sectii cu pacienți cronici care ttrebuie feriți de cei cu covid 19.
La capitolul dotare, președintele CJ Brașov a menționat că la nivelul spitaleor din Brașov nu ar fi probleme, întrucât toate spitalele au primit bani și și-au făcut stocurile necesare pentru perioada imediat următoare.
Pentru că au fost întrebări de la jurnaliști cu privire la numărul de medici aflați în carantină sau izolare, Adrian Veștea a precizat că, la acest moment, în Brașov sunt 17 cadre medicale de la Urgențe și din Spitalul Județean în izolare. În cauză sunt medici și asistenți medicali care au intrat in contact cu pacienți confirmați pozitiv ulterior contactului cu personalul medical despre care vorbim, iar ca urmare, deși testele lor au rezultate negative, acum se află în izolare, pentru mai multă siguranță.
Mâine, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, va susţine o videoconferinţă de presă alături de dr. Cătălin Mişarcă, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, şi de dr. Cristina Vecerdi, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SCJUBV.
citiți și:
Spitalul de Boli Infecțioase Brașov, plin cu pacienți diagnosticați cu coronavirus
Spitalul de Pneumoftiziologie Stejeriș este funcțional exclusiv pentru bolnavii cu coronavirus