Spitalul Judeţean, inclus într-un cluster de cercetare medicală
Cu aproape cinci ani în urmă, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov devenea "hub" de cercetare pentru Academia de Studii Medicale din România.
02 Martie 2020, 10:01
Cu aproape cinci ani în urmă, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov devenea "hub" de cercetare pentru Academia de Studii Medicale din România.
În cadrul unui amplu proiect de cercetare al Uniunii Europene, la început a fost vorba despre retehnologizare, iar după ani de muncă în ceea ce privește culegerea de informații medicale, spitalul face parte acum dintr-un amplu cluster de cercetare.
"Sub egida Academiei de Științe Medicale am scris un proiect de cercetare, finanțat din fonduri europene, care se referă la pacienții cu infarct miocardic acut și cu sindroame coronariere acute. Grantul a fost admis spre finanțare, iar în urmă cu trei ani, în cadrul acestui proiect au venit un angiograf nou nouț și o mulțime de alte scule foarte importante și foarte scumpe. Valoarea estimată a acestora este undeva la 1.200.000 de euro.", ne-a spus dr. Florin Orțan, șef al Compartimentului Cardiologie Intervențională din cadrul Spitalului Județean Brașov.
În paralel cu rezolvarea infarctului miocardic acut pe acest angiograf de top, au fost recoltate datele de evoluție ale pacienților din Brașov, care au fost introduse apoi în bazele de date riguros construite, mai spune dr. Florin Orțan.
"cealaltă temă de cercetare pe care am derulat-o este un concept care se numește Heart Team (Echipa Inimii), prin care noi transmiteam online, printr-un mecanism extrem de complex și de scump, imaginile din timpul operației, unui coleg chirurg cardiovascular de la Tg. Mureș și luam deciziile terapeutice în echipă [...] În acest proiect de cercetare sunt 17 unități sanitare din România, Brașovul fiind centru de referință pentru infarct miocardic acut. Cele 17 unități sanitare au înființat un cluster, un ONG, pentru promovarea cercetării în România. Ne pregătim pentru exercițiul financiar 2021 - 2027, deci este un dublu avantaj: spitalul este dotat, pacientul este tratat și noi recoltăm aceste date și știm pe viitor ce trebuie să facem mai bine pentru populația pe care o asistăm.", a adăugat dr. Florin Orțan.
Această unitate nou înființată, ANGIONET, are șanse mult mai mari să depună în continuare proiecte pe fonduri europene care să stimuleze cercetarea clinică, potrivi cardiologului brașovean.