Tensiuni în comunicare la Spitalul Stejeriș
La Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov, cadrele medicale sunt nevoite să se schimbe de echipamentele de protecție într-un cort amenajat afară, inclusiv seara, chiar dacăafarăestefoarte frig, susțineliderul de sindicat al spitalului.
02 Aprilie 2020, 12:49
La Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov, cadrele medicale sunt nevoite să se schimbe de echipamentele de protecție într-un cort amenajat afară, inclusiv seara, chiar dacă afară este foarte frig, susține liderul de sindicat al spitalului. Lorena Popică spune că acest lucru este inuman și că acest cort este amplasat lângă un drum public, ceea ce este și mai periculos. În plus, echipamentele de protecție nu ar fi acele combinezoane standard, impermeabile, ci niște simple combinezoane de zugrav:
"Este un cort improvizat, amplasat în curtea spitalului, lângă drumul public, unde este calea de acces a spitalului pentru pacienți și pentru personalul nemedical, unde nu există condiții. Este inuman ceea ce se întâmpla acolo. Este un dezastru.", a spus Lorena Popică, lider de sindicat la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov, într-o declarație la un post de televiziune.
Lorena Popică susține că a încercat în zadar să discute cu managerul spitalului. Mai mult, liderul de sindicat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov a mai declarat că, în acest moment, aici sunt tratați pacienți cu COVID-19, deși medicii nu au nici echipamentul necesar de protecție și nici circuite clare de tratament.
"Spitalul de Pneumoftiziologie din Brașov nu se regăsește pe lista publicată în Monitorul Oficial privind spitalele de prima linie sau de suport care au primit această destinație, deși în acest moment în acest spital sunt internate cazuri cu patologie COVID-19. Probabil așa se explică lipsa protocoalelor, a procedurilor, a instruirii personalului, lipsa circuitelor, lipsa echipamentelor de protecție", a adăugat Lorena Popică.
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov, dr. Dan Moraru, a răspuns punctual acuzațiilor formulate de câteva angajate al unității cu privire la condițiile și măsurile luate pentru protecția personalului medical care intră în contact cu pacienții infectați cu covid-19.
Astfel, referitor la faptul că echipamentele de protecție nu sunt acele combinezoane standard, impermeabile, ci ar fi niște simple combinezoane de zugrav, managerul a răspuns că achizițiile s-au făcut conform planului de măsuri aprobat de Ministerul Sănătății, care diferă, în funcție de tipul de activitate medicală. Dr. Dan Moraru susține, însă, că pentru personalul medical de la Ștejeriș s-a făcut mai mult și, în unele pavilioane, este obligat să poarte echipament suplimentar, cu combinezoane, două rânduri de mănuși, botoși, viziere, măști și ochelari de protecție, iar echiparea și dezechiparea ar dura cam 15 minute. Mai mult, pacienții ar fi prelucrați cu privire la holurile pe care au voie să circule în spital și în ce condiții, astfel încât să nu împrăștie virusul.
Cu privire la amplasarea cortului în care se schimbă personalul medical de la Stejeriș, în apropiere de un drum public, dr. Moraru a spus că a fost cea mai bună soluție, pentru siguranța tuturor, iar drumul la care se face referire nu este frecvent circulat, mai ales în această perioadă. Sunt trasee bine stabilite și pentru ambulanțele care aduc pacienți la internare.
Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie a atras atenția că sunt false și acuzațiile cu privire la lipsa protocoalelor și a circuitelor, având în vedere că există o comunicare permanentă cu reprezentanții Ministerului Sănătății, informați periodic cu ce se întâmplă la Brașov.
"În cele 3 pavilioane din cadrulspitalui,stabilitepentru internareapacienților cuCovid-19, au fost organizate circuite lafața loculuiîmpreună cu medicii șefi desecție,cu asistenteleșefe, epidemiologul, medicicuranți și directorul medical.Spațiile prin care trec pacienții cuCovid-19 sunt consideratespații cu pericol de contagiozitate ridicată, motivpentru care personalul medical nu are voie să intredecât protejatcu echipament individual deprotecție", a mai spus dr. Dan Moraru.
După timp de aproape o oră de dat explicații în videoconferință, despre modul în care se desfășoară activitatea în Spitalul Stejeriș în această perioadă, de când au fost preluați pentru tratament pacienți cu Covid-19, dr. Dan Moraru s-a arătat dezamăgit că acuzațiile au fost lansate miercuri seara la un post tv de către asistent medical principal Lorena Popică, totodată lider de sindicat, care de mai bine de o lună este în concediu de odihnă, în Italia, unde se află în carantină și, ca urmare, nu are cum să știe ce măsuri s-au luat în spitalul din Brașov în contextul pandemiei.