Tot mai mulți români au două locuri de muncă
Scumpirile din ultima perioadă îi determină pe tot mai mulți români să își găsească un al doilea job.
Articol de Ruxandra Stoica, 17 Aprilie 2024, 12:52
Specialiștii spun că peste 60% dintre salariații din România nu câștigă suficient de bine la primul job și aleg, astfel, să-și suplimenteze veniturile.
O astfel de decizie poate atrage și riscuri precum apariția burnout-ului. Și la nivelul județului Brașov sunt multe situații în care tinerii au acceptat să își împartă timpul între două joburi pentru a obține mai mulți bani din salarii.
Doctor în Psihologia Muncii și Educațională, Doru Dima:
„Decât să-mi iau 3000-4000 de lei pe lună și să mă exploateze 10-11 ore/zi mai bine mă duc și cer la un job 2000-2.500 lei pe lună și îmi fac două locuri de muncă și atunci câștig cu 40-50% mai mult. Acesta este unul dintre argumentele pentru care mulți tineri își caută și al doilea job. Dar, dacă ne uităm cu foarte mare atenție, al doilea job vine exact pe nevoia lor, sau într-o zonă în care interesul lor ocupațional este extrem de ridicat și atunci practic ei își asigură un loc de muncă cu un salariu pe care îl acceptă. Companiile sunt fericite pentru că nu plătesc foarte mulți bani, dar își fac treaba. Pe de altă parte, aici încearcă mulți dintre ei să își găsească acea zonă în care, după aceea, să fugă spre antreprenoriat”.
Până în prezent, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov au fost angajate 2.384 de persoane, dintre care 869 sunt tineri. Directorul AJOFM Brașov, Liliana Dragomir:
„Tinerii, într-adevăr, sunt atrași de ceea ce înseamnă stabilitate, de ceea ce înseamnă un salariu care este motivant, de asemenea și de alte facilități financiare. Este foarte important ca timpul de lucru să fie exact cum a fost stabilit prin contractul de muncă. În condițiile în care un tânăr este solicitat, dar la alte activități sau pe o perioadă mai lungă de timp, tinerilor nu le place acest lucru. Vor să fie exact acel program și să ia bani cât mai mulți”.