Tradiții și bucate alese din Șcheii și Brașovechi, reunite în culegeri de preparate
Bucate alese, însoțite de momentul special când erau pregătite vor fi promovate în cadrul proiectului "Civilizația mesei în Brașov.Tradiții și bucate alese din Șcheii și Brașovechi".
16 Septembrie 2020, 18:15
Orezul cu lapte –desertul copilăriei multor adulți de azi, nu era un simplu orez cu lapte în Șcheii Brașovului de altădată. Era un orez cu lapte, ce era pus în ceșcuțe, ornat cu o cireașă proaspătă sau o cireașă confiată și se oferea la moșii de vară.
Plăcintele din Șchei nu sunt doar aluaturi cu umplutură cu brânză sau fructe. Junii marchează și în vremea noastră „Marțea cu plăcinte”, în a treia zi de Paște, iar preparatele făcute de ei trebuie neapărat gustate de orice gurmand care se respectă.
Acestea, dar și multe alte bucate alese, însoțite de momentul special când erau pregătite vor fi promovate în cadrul proiectului „Civilizația mesei în Brașov.Tradiții și bucate alese din Șcheii și Brașovechi”. Este vorba despre un proiect cu finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național, câștigat de Agenția Metropolitană Brașov, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie Brașov, Societatea Junilor Brașovechi, Tradiții Brasovechene și Asociația „Mă implic!”.
„Proiectul are ca scop de a promova o parte din vechile rețete ale comunității locale, care de obicei marcau anumite sărbători, evenimente, momente din viață. Vorbim de mâncăruri bune, mâncăruri de sărbătoare, de nuntă, mâncăruri care se ofereau la anumite momente mai vesele sau mai triste”, a spus directorul Muzeului de Etnografie și consultant istoric, Alexandru Stănescu.
Să mai spunem că, în Șchei, când oamenii intrau în case, erau întâmpinați cu diferite lichioruri, de oră, de trandafiri, dar pe masă se mai punea și așa numitul Krampampuli, un fel de băutură din zahăr ars, chimen și alcool din Șchei.
Pe scurt, brașovenilor le plăcea mâncarea aleasă și erau tare mândri de gastronomia lor „de oraș”, ce însemna mâncăruri savuroase și sofisticate, cu mirodenii și condimente. Asta cu atât mai mult cu cât Brașovul, centru comercial important încă din vechime, era principala poartă de intrare a condimentelor din zona orientală.
Toate aceste rețete vor fi integrate în niște culegeri de preparate specifice Șcheiului, la anumite sărbători și în anumite momente ale anului. Acestea vor fi oferite gratuit bibliotecilor, școlilor, brașovenilor. De asemenea, vor mai fi organizate și ateliere interactive, cu degustare de preparate.
Valoarea proiectului este de peste 86.000 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este 69.000 de lei.