Trei firme sunt interesate să furnizeze Consiliului Judeţean Braşov microbuze şcolare electrice
Articol de Radio România Brașov, 04 Februarie 2025, 18:47
La termenul de depunere a ofertelor pe platforma e-licitatie.ro au fost înregistrate documentaţiile venite din partea următorilor operatori economici: Pacific Electric Bus, C&I Eurotrans XXI şi Aveuro International SRL. În momentul de faţă, ofertele au intrat în prima etapă de evaluare care presupune verificarea documentelor de calificare şi a propunerilor tehnice.
Această achiziţie, cu o valoare estimată de 23.541.403,61 lei fără TVA, vizează furnizarea unui număr de 27 de microbuze electrice cu 16 locuri, care vor fi alocate pentru transportul şcolar la nivelul comunelor braşovene. În 28 august 2024, administraţia judeţeană a încheiat acordul contractual de achiziţie a 8 microbuze similare, care urmează să fie livrate în decurs de şapte luni de la semnarea contractului.
Repartizarea tuturor acestor vehicule va fi făcută conform necesităţilor stabilite la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, pe baza solicitărilor transmise de autorităţile publice locale. Astfel, două microbuze vor ajunge la Tărlungeni şi câte unul la Vama Buzăului, Teliu, Şinca, Hârseni, Budila, Buneşti, Jibert, Caţa, Cincu, Racoş, Măieruş, Comăna, Ungra, Crizbav, Augustin, Apaţa, Recea, Lisa, Hălchiu, Ticuşu, Vulcan, Homorod, Hoghiz, Prejmer, Moieciu, Ucea, Bod, Şercaia, Părău, Sâmbăta de Sus, Mândra, Voila şi Viştea.
Achiziţionarea, livrarea, recepţionarea şi punerea în funcţiune a celor 27 de vehicule se realizează în baza contractului de finanțare a proiectului „Microbuze verzi în școlile din județul Brașov”, cu o valoare totală de 35.905.288,82 lei, pe care Consiliul Judeţean l-a accesat pe componenta C15 – Educație din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Microbuzele electrice vor avea o capacitate de 16 locuri pe scaune, din care un loc pentru persoane cu dizabilităţi plus un loc pentru conducătorul auto. Ele vor dispune de facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă (rampă şi/sau alte dotări specifice). Potrivit caietului de sarcini, durata medie de funcţionare a vehiculelor trebuie să fie de minimum 8 ani, iar termenul de garanţie, de minimum 200.000 km sau patru ani de la data punerii în exploatare. În ceea ce priveşte termenul pentru livrarea microbuzelor, acesta este de patru luni de la data semnării contractului.
„Realizarea acestei investiții reprezintă o necesitate obiectivă, deoarece ne propunem să implementăm măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi în acelaşi timp să asigurăm mijloace moderne de deplasare pentru elevii din zonele rurale mai îndepărtate. Vrem să parcurgem etapele de evaluare a ofertelor şi să putem atribui această achiziţie, astfel încât să primim microbuzele într-un termen cât mai scurt şi să le alocăm acolo unde este nevoie. Totodată, avem în vedere să reluăm achiziţia de microbuze hibrid, în baza finanţării în valoare de 25 de milioane de lei pe care am accesat-o prin Programul Administrației Fondului pentru Mediu, cu care să răspundem tuturor necesităţilor venite atât din partea primarilor din judeţul Braşov, cât şi de la instituţiile de învăţământ special din subordinea noastră”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.