Turiştii din Vama Buzăului, întâmpinaţi cu produse tradiţionale
Toţi turiştii care ajung în comuna Vama Buzăului pot servi masa la mai multe puncte gastronomice locale, acolo unde gospodinele din sat pregătesc mâncare tradiţională.
20 Decembrie 2019, 14:21
Toţi turiştii care ajung în comuna Vama Buzăului pot servi masa la mai multe puncte gastronomice locale, acolo unde gospodinele din sat pregătesc mâncare tradiţională. Gospodăriile unde se poate servi masa tradiţională au ca semn distinctiv un panou cu un cocoş la poartă.
Turiştii care ajung aici au un meniu fix, asta deoarece oamenii împart cu ei mâncarea lor din acea zi.
Proiectul a venit ca o necesitate, pentru că, înainte, turiştii care ajungeau la rezervaţia de zimbrii nu aveau unde să mănânce. Astfel, dacă vor sa ia masa, oamenii de la rezervaţie îi îndrumă pe turişti către gospodăria care, în acea zi, a pregătit de mâncare.
În proiectul Gastro Local sunt 11 gospodării. Meniurile sunt fixe, sunt afişate pe poartă, iar turiştii care ajung în comună mănâncă doar preparate făcute de casă, din legume, peşte şi carne de la animalele crescute în gospodăriile proprii ale localnicilor.
Proiectul a fost implementat de primărie, un astfel de meniu costă 60 de lei, însă nimeni nu se ridică flămând de la masă. Oamenii sunt primiţi atât cu bunătăţuri, cât şi cu băutură tradiţională făcută în casă.
Comuna Vama Buzăului a împlinit un an de când a fost declarată staţiune turistică de interes local. În acest an, la rezervaţia de zimbrii au ajuns aproape 60.000 de turişti. Mai mult, în comuna cu aproximativ 4.000 de locuitori sunt şi 250 de locuri de cazare.