Turul arborilor remarcabili, din Brașov
Platanul de la Șaguna este "cireașa de pe tort" în ceea ce va fi turul arborilor remarcabili din oraș.
26 Noiembrie 2020, 18:22
Orice brașovean știe platanul din parcul de la Șaguna. Un bătrân al Brașovului, estimat la aproximativ 3 secole de viață, cu 33 de metri înălțime și alți 5 metri în circumferință. În plus, impunătorul arbore mai este casă și pentru alte 4 specii, căci pe el cresc și se dezvoltă un arțar, un paltin, un tei și un corcoduș. Plus o urzică.
Platanul de la Șaguna este „cireașa de pe tort” în ceea ce va fi turul arborilor remarcabili din oraș. Un proiect propus de cei de la Asociația Carpaterra, care continuă, în fapt o altă inițiativă, din Săptămâna Ariilor Protejate, de acum doi ani, a altui ONG de mediu.
“Împreună cu colegii mei, am făcut destul de mult teren și am căutat cei mai deosebiți arbori din oraș. Avem o listă cu vreo 30 din care ne-a fost destul de greu să alegem 10. I-am măsurat, am fost să vedem dacă sunt sănătoși, am încercat să aflăm cât mai multe informații despre fiecare”, a precizat Cătălin Cantor, președinte al Asociației Carpaterra.
Cei mai mulți sunt în centrul orașului și sigur i-ați văzut. De exemplu, Ginko biloba, din curtea Facultății de Silvicultură, un arbore aparte, dar veți afla doar la fața locului de ce. Tot la Silvicultură veți putea vedea „copacul pufos” – așa cum îi spun copiii:
“Este ceva mai mic, înspre strada Barițiu. Primăvara spre vară înflorește - foarte spectaculos - are niște flori pufoase. Multă lume se oprește și face fotografii”, a spus Cătălin Cantor.
În Parcul „Nicolae Titulescu, dacă ajungeți, mergeți și la statuia marelui diplomat. Nu veți regreta:
“Este arborele aalea din Parcul Central. Acesta e special din mai multe puncte de vedere. E cel mai înalt arbore de acolo – domină, de departe, tot parcul. Se numește arbore lalea pentru că face flori în formă de lalea, iar frunzele sunt în formă de liră”.
Veți mai vedea și molidul plantat de Tiberiu Brediceanu, în urmă cu un secol, dar puteți face o plimbare și până în Noua, pentru a vedea și salcia de pe insula din mijlocul lacului.
Pe toți, aceștia, dar și pe alții îi veți vedea în viitoarele tururi. În prima fază, acestea vor fi doar online, cu filmulețe, din cauza contextului pandemic
“Brașovul este, oricum, un oraș recunoscut pentru mediul natural, dar mai mult pentru mediul natural de jur împrejur cum e Tâmpa, Dealul Warthe. Totodată, e recunoscut pentru monumentele istorice, de arhitectură, dar, până în prezent, nu cred că a fost promovat din acest punct de vedere - al arborilor remarcabili”, a adăugat Cătălin Cantor.
Filmulețele cu arborii vor fi postate pe facebook și tik-tok, pentru a ajunge la cât mai mulți tineri, deoarece ideea proiectului este și de promovare a educației ecologice.
Proiectul este finanțat cu 20.000 lei, de un supermarket, și derulat de Fundația Comunitară, prin Programul Fondul pentru un Viitor mai bun.