Un om al străzii a refuzat să stea la Adăpostul de Noapte pentru a nu-și părăsi prietenul necuvântător
Zilnic, zeci de căței sunt abandonați prin parcări, pe câmpuri sau chiar în mijlocul orașelor. De foarte multe ori, asociațiile de protecție a animalelor nu mai fac față valului mare de abandon chiar la porțile ONG-urile pe care le reprezintă.
Articol de Sorin Ţîrcă, 06 Februarie 2025, 16:09
Nu puține sunt cazurile expuse de aceste asociații pe rețelele de socializare în care patrupezii sunt supuși unor chinuri de nedescris înainte de a ajunge la ei.
Cel puțin în ultimul an, tot mai multe situații de abandon sau de rele tratamente aplicate necuvântătoarelor au ajuns pe masa Poliției Animalelor. Conform legii privind protecția animalelor, abandonarea constituie contravenție și este sancționată cu amenzi cuprinse între 3.000 și 12.000 de lei, reprezentând o formă de neglijență gravă.
În timp ce pentru unii un animal poate fi abandonat cu ușurință, pentru Ionuț, om al străzii în Brașov încă de la vârsta de 10 ani, Lord este cel mai bun prieten al său.
Câinele are 10 ani și a fost crescut de acesta de când era mic, fiindu-i loial zi de zi. Deseori, îi puteți vedea la plimbare pe străzile din cartierul Răcădău, Ionuț purtând-l în lesă pentru a nu avea probleme cu cei din jur. De peste 3 decenii trăiește pe străzi, însă în ultimii 10 ani i-a fost și mai greu, în special în nopțile reci de iarnă când a refuzat să doarmă la Adăpostul de Noapte, deoarece acolo nu avea voie cu prietenul său.
Ionuț are acte de identitate și vrea să și muncească:
”Am mai lucrat prin construcții, iar acum vreau să caut să muncesc măcar cu ziua. Urmează să mă întâlnesc cu cineva de la Tărlungeni care ar avea nevoie de mine. Alături de mine este Lord, câinele pe care îl am de când era mic. Suntem de nedespărțit. Este foarte ascutător”, ne-a măturisit acesta.
S-ar părea că cei de la Direcția de Asistență Socială au reușit să-l conving pe Ionuț să rămână la ei peste noapte, după ce au stat de vorbă cu acesta, promițându-i că vor găsi o soluție și pentru Lord.
”Ca urmare a discuțiilor purtate, l-am convins să vină noaptea la centru. Inițial a refuzat serviciile din cauza faptului că el a mai fost în centrul de pe Zizinului, însă acum colegii i-au povestit că avem un centru nou, primitor, unde poate beneficia de un pat, de căldură, de celelalte servicii oferite de Centrul destinat persoanelor fără adăpost. Principalul motiv pentru care nu dorește să vină la centru ar fi faptul că ar fi necesar să se despartă de prietenul său necuvântător. Am vorbit cu doamna director, cu personalul implicat în furnizarea acestui tip de servicii și vom găsi o soluție potrivită atât pentru Ionuț, cât și pentru prietenul său”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Direcția de Asistență Socială Brașov, Monica Chelban.
Deși prietenia dintre Ionuț și Lord se bazează pe devotamentul unuia față de celălalt și este suficient să îi vezi împreună pentru a înțelege asta, nu trebuie să omitem faptul că în marile orașe europene astfel de prietenii între oamenii străzilor și patrupezi sunt foarte frecvent întâlnite, fiind considerate și o formă de înduplecare a trecătorilor în activitatea de cerșetorie.
Citește și: Cum să te protejezi de bolile cardiovasculare