Vaccin antigripal cu plată, într-un centru de permanență din municipiul Brașov
Situație cel puțin bizară prin care a trecut colegul nostru, realizatorul emisiunii Pulsul Zilei, Florin Pop.
Articol de Marian Stoica, 04 Octombrie 2024, 17:02
Acesta a dorit să se vaccineze antigripal la un centru de permanență din municipiu, gestionat de DSP Brașov, care are contract cu CAS și este situat la o clinică privată din oraș. Însă, a constatat cu stupoare că procedura nu este gratuită.
Ne explică Florin Pop:
Mi-am luat rețeta de vaccin antigripal de la medicul de familie, online, pe mail. Am luat vaccinul, pe baza rețetei, de pe Griviței, de la o farmacie. Pentru că medicul meu are cabinet în Astra, am mers la centrul de permanență Medo, aflat în apropiere. Undeva la ora 17.00, întrucât știam că acest centru funcționează de la ora 15.00. De acolo mi s-a spus că mă costă 220 de lei administrarea vaccinului și că, deși este centru de permanență, organizat de DSP Brașov și finanțat de CAS, chiar și pentru neasigurați, nu mi se poate face vaccinul.
Direcția de Sănătate Publică Brașov a făcut verificări și susține că, potrivit legislației în vigoare, vaccinarea antigripală nu se efectuează în centrele de permanență. Însă, colegului nostru, cei de la centru de permanență i-au transmis că îl vaccinează, dar contracost.
Diana Goșman, purtător de cuvânt al DSP Brașov:
În cadrul centrelor de permanență, serviciile medicale sunt acordate înafara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie. Conform normelor metodologice aprobate prin Ordinul 774 din 2023, vaccinarea antigripală nu este prevăzută printre serviciile medicale acordate în cadrul centrelor de permanență. Administrarea vaccinului antigripal se realizează în cabinetele medicilor de familie sau în farmaciile autorizate pentru activități de vaccinare împotriva gripei.
Medicul Ana Șestacova, cea care coordonează activitatea unui astfel de centru de permanență, susține că acest vaccin trebuia administrat fără absolut niciun cost de personalul medical din centru.
Orice tratament injectabil, la indicația unui medic sau la considerentele unui medic care este de gardă, se poate efectua în oricare centru de permanență. De altfel, aceste lucruri sunt stipulate și în legislație. Centrele de permanență reprezintă acea lipsă a medicului de familie. Orice pacient se poate adresa acestor centre. Inclusiv în cazul de față. Pentru că domnul a vrut să fie vaccinat. Evident că medicul nu mai avea program, dânsul ieșind târziu de la lucru. Mi se pare un pic și inuman să nu-i acorzi acest serviciu medical, care durează 5 minute și care nu necesită o supraveghere exagerată.
În județul Brașov sunt zece centre de permanență.