VIDEO Poiana Brașov, ‘’sub asediul urșilor!’’
Vara trecută, în Poiană au coborât, în total, nu mai puțin de 10 urși.
Articol de Adina Milea, 03 Februarie 2025, 16:18
Datele Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice făcute pe bază de ADN arată că în Masivul Postăvaru sunt de patru ori mai mulți urși decât ar fi normal!
Cristina Lapis, președintele Asociației Milioane de Prieteni susține că gardurile electrice pe toată lungimea pârtiilor din Poiană sau sterilizarea chimică ar putea reduce prezența urșilor în stațiune.
Fondatoarea Sanctuatrului Libearty de la Zărnești a declarat, la emisiunea ''Vocea Brașovului'', că urșii nu ar mai coborî printre oameni și dacă ar putea fi hrăniți în pădure, așa cum se întâmplă în Rezervația Piatra Craiului sau dacă ar exista un management al educției privind conflictul om-urs.
Cristina Lapis:
Trebuie făcută educație oamenilor, celor care se duc în pădure. Trebuie organizate locuri speciale de plimbare, părtiile de schi ar trebuie protejate cu garduri electrice și atunci ursul știe că ăla-i locul lui, omul știe că ăla-i locul lui, urșii ar putea fi dezvățați, reatrași în pădure, acolo să se amenajeze un loc unde să fie hrăniți și urșii n-ar mai coborî. Asta se poate face și cu urșii din Poiana Brașov. Dacă ar fi fonduri să se hrănească acești urși și sper că din 11 milioane există fonduri și pentru hrănirea urșilor, ar putea fi atrași în altă parte. În cazul în care se ajunge la concluzia că în România pot fi liberi 7000 de urși în pădurile noastre și noi avem 10000, de exemplu, se poate trece la o formă mai ușoară de sterilizare, mai exact sterilizarea chimică. Asta înseamnă că sunt sterilizați pentru 2-3 ani.
Vara trecută, în Poiană au coborât, în total, nu mai puțin de 10 urși, deși coșurile de gunoi au fost securizate, la fel și curțile oamenilor. Roxana Cojocea, președinta Asociației de Turism Poiana Brașov trage un semnal de alarmă și vrea ca autoritățile să ia măsuri suplimentare pentru ca siguranța turiștilor să nu mai fie pusă în pericol din cauza urșilor:
Situația din această vară ne-a dus în punctul de a face solicitări și sesizări către toate ministerele și toate autoritățile. Răspunsurile pe care le-am primit au fost referiri la diferite legi și că am <aruncat pisica> de la unii la alții. În continuare, urșii au coborât și au terorizat, practic, turiștii. Vara trecută oamenii au evitat să mai iasă după ora 8-9 seara pe stradă. Au fost situații în care au fugit și și-au rupt mâinile până au ajuns în hotel. Este o situație care trebuie cumva discutată acum ca până încep să iasă din martie, aprilie, încolo când vine căldura, să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme pentru că ajungem să fim nefrecventabili.
Sursa: Asociația Turism Poiana Brașov