Viitor îndepărtat pentru Spitalul Regional al Brașovului
Proiectul Noul Spital al Brașovului, județean sau regional, promis de autoritățile locale de mai bine de 6 ani, mai are de așteptat.
Articol de Camelia Vlad, 25 Octombrie 2024, 19:06
Prezent astăzi la Brașov, într-o conferință de presă alături de primarul George Scripcaru, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că proiectul nu a fost susținut la nivel central până acum pentru că a fost „supradimensionat”.
Oficialul a precizat că Braşovul nu ar avea nevoie de o structură spitalicească de aproape 1.000 de paturi, așa cum s-a propus la nivelul administrației locale, în timp ce proiectele unor astfel de spitale din centrele regionale Cluj, Iaşi şi Craiova prevăd 850 paturi: „Este evident însă că aceste spitale construite în anii 70, unele dintre ele nu mai corespund standardelor actuale. Bineînțeles că Brașovul, fiind unul dintre marile centre urbane ale României, ar avea nevoie de un astfel de spital. Trebuie să înțelegem un lucru. Aceste spitale trebuie dimensionate corect. Nu e vorba doar de investiție în sine, ci este vorba și de capacitatea de a oferi servicii medicale și de nevoia de servicii medicale. Trebuie să dimensionez spitalul la nevoile reale”.
Primarul Brașovului, George Scripcaru, a completat că acest proiect amplu nu este abandonat, doar suspendat până vor fi găsite variante care pot fi implementate și soluții de finanțare. În acest context, vor fi purtate discuții cu europarlamentarul Roxana Mânzatu, a adăugat edilul: „Acel proiect, păcat că nu a fost lansat așa cum l-am gândit în 2018-2019, cu BERD. Avansase foarte mult, știți bine, am luat și bani nerambursabili pentru studiu de fezabilitate. Am reluat discuțiile cu BERD, am vorbit și cu Roxana Mânzatu, mă bucur că va fi comisar european din partea României și că este din Brașov și asta înseamnă foarte mult. Mă bazez foarte mult pe sprijinul și pe colaborarea pe care o să am cu doamna comisar european și acela este un alt proiect care va avea un alt parcurs, pe care îl vom relua și vedem care sunt variantele și soluțiile cele mai benefice pe care să le identificăm”.
Vă reamintim că proiectul noului spital al Brașovului propus în 2018 de către George Scripcaru a fost modificat două ani mai târziu de către administrația Coliban. Pe motiv că ar fi fost subdimensionat în raport cu necesitățile Brașovului, proiectul a fost regândit cu mai multe secții și un număr crescut de paturi.
Citește și: Lucrările la noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase din Brașov ar putea începe anul viitor