Viperele Negre s-au întors din Afganistan
După șase luni petrecute departe de țară, militarii Batalionului 21, Vânători de munte din Predeal s-au întors acasă din misiunea pe care au avut-o în Afganistan.
10 Septembrie 2020, 16:06
Viperele Negre s-au întors, după 6 luni, din Afganistan. Este vorba despre Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal care au fost întâmpinați de către Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, și locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, la sediul Centrului de Sporturi Montane Bucegi, din Predeal.
În total, în Kandahar și Kabul au fost dislocați 450 de militari ai Batalionului 21, Vânători de munte. De asemenea, o companie din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” a făcut parte din batalionul de protecția forței. Fruntașul Claudiu Constantinescu a fost la prima misiune:
“Am executat patrule împreună cu plutonul, am avut funcția de pistolar. Pistolarul, în principiu, debarcă, cercetează zona, asigură siguranța comandanților și a colegilor. Având în vedere pregătirea pe care am avut-o, nu mi s-a părut un moment dificil. Toate momentele pe care le-am trăit acolo le-am efectuat în pregătirea misiunii. Cu siguranță o să mai merg”.
O misiune specială a avut-o și plutonierul major Simona Bordeian. Tânăra de 37 de ani a fost plecată împreună cu soțul în misiunea din Kandahar. La întoarcerea acasă s-a simțit ușurată pentru că împreună au îndeplinit misiunile mai ușor, însă în tot acest timp gândul a fost doar la fetița lor de 4 ani pe care au lăsat-o acasă, în grija bunicilor.
„Eu cred că a fost mai ușor decât dacă aș fi fost singură sau dacă el ar fi fost singur. Ne întâlneam frecvent, în fiecare zi mâncam împreună, mergeam la masă. A fost mult mai ușor, vorbeam împreună cu fetița pe care o avem acasă. Misiunea pentru o doamnă este la fel ca pentru oricare militar. Nu cred că avem mai multe emoții și nu cred că suntem altfel. Suntem la fel și suntem pregătite la fel”, a spus Simona Bordeian.
Comandantul de pluton lt. Gabriel Constantin a spus că în afară de acomodarea cu clima din Afganistan, o altă experiență dificilă a fost:
„Integrarea tuturor elementelor pe care le-am avut în subordine. Am avut în subordine elemente americane debarcate terestru, elemente americane îmbarcate pe tehnica lor de luptă și elemente de aviație, adică elicoptere. A fost o experiență bună și plăcută atât pentru noi ca și comandanți de plutoane, cât și pentru oamenii pe care i-am avut în subordine”.
Misiunea a fost una reușită, toți militarii s-au reîntors acasă mândrii și recunoscători că atribuțiile pe care le-au avut la peste 5.000 de kilometri distanță de casă au fost un succes.
„Un context cu totul diferit față de ce știam că vom găsi acolo. Au fost 3 vectori care au concurat la schimbarea acestui context - ultimul vector, acest element de noutate, acest inamic nevăzut, acest inamic din umbră ne-a determinat să modificăm procedurile pe care le-am avut, să desfășuram acțiunile altfel decât ne-am pregătit. De multe ori misiunile și sarcinile noastre au fost executate unilateral, iar în alte dăți ele au fost executate în parteneriat cu elementele de securitate afgană și partenerii americani”, a spus Lt. Col. Cristian Cristescu, comandantul Batalionului 21 Vânători de munte.
Aceasta a fost a cincea misiune în teatrele de operații a militarilor Batalionului 21 de Protecție a Forței ,,Viperele Negre’’. Anterior ei au mai avut astfel de misiuni: două în Irak și alte două în Afganistan.
În cadrul ceremoniei, a fost decorat drapelul de luptă al Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, prin decret prezidențial cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, cu însemn de război, pentru militari.