Americanii sunt aşteptaţi la urne
Sondajele de opinie arată că Donald Trump şi Kamala Harris se află, practic, la egalitate.
Articol de Radio România Actualități, 05 Noiembrie 2024, 08:17
Americanii îşi vor alege marţi preşedintele dintre vicepreşedinta Kamala Harris, susţinută de Partidul Democrat, şi fostul preşedinte Donald Trump, candidat al Partidului Republican.
Peste 80 de milioane de alegători şi-au exprimat deja votul anticipat, prin corespondenţă, un număr record care arată interesul pentru aceste alegeri, considerate de mulţi ca fiind decisive pentru viitorul democraţiei americane.
Potrivit Radio România Actualități, sumele cheltuite pentru a-i convinge pe alegători în ultimele opt luni totalizează 2,6 miliarde de dolari.
Sondajele de opinie arată că Donald Trump şi Kamala Harris se află practic la egalitate.
Ambii candidaţi şi-au încheiat campania în Pennsylvania, stat care ar putea decide cine va fi viitorul preşedinte.
Cum funcţionează sistemul electoral american
Americanii îşi aleg preşedintele în mod indirect şi într-un singur tur de scrutin. Cei care traduc în voturi opţiunile cetăţenilor sunt aşa-numiţii electori.
Explicaţia constituţionaliştilor americani e că astfel statele cu o populaţie redusă nu riscă să fie ignorate de deciziile guvernului federal.
Toate cele 50 de state au un număr prestabilit de electori, aproximativ proporţional cu populaţia statului.
În total, există 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american. Ca să ajungă preşedinte, un candidat trebuie să aibă voturi de la cel puţin 270 de electori.
Principiul este câştigătorul ia tot, în sensul că acel candidat care obţine mai multe voturi de la cetăţenii unui stat, ia toţi electorii alocaţi acelui stat.
Nu întotdeauna cine obţine în total mai multe voturi de la oameni şi câştigă alegerile. Lupta este pentru electori, iar anul acesta mai mult poate decât oricând se discută despre statele-cheie sau statele care pivotează, care oscilează între republicani şi democraţi: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsilvanya şi Wisconsin, care, datorită numărului mare de electori, vor decide cine va fi noul preşedinte american.