Inundații în Barcelona. În regiunea Valencia a fost instituită starea de urgenţă sanitară
Au fost inundații și la Barcelona, luni. În regiunea Valencia, potrivit ultimului bilanț, 220 de oameni și-au pierdut viața în urma inundațiilor.
Articol de Radio România Actualități, 05 Noiembrie 2024, 10:19
Situaţia începe să revină la normalitate în Barcelona, după ce ploile căzute luni în cantităţi mari păreau că sunt pe cale să ducă la repetarea tragediei petrecute zilele trecute în Valencia.
“Au căzut şi 150 de l pe metrul pătrat în multe zone, inclusiv în Barcelona. Multe incidente şi multe intervenţii ale pompierilor pentru scoaterea din maşini a oamenilor care au fost surprinşi de apă. (...) În multe situaţii apa a depăşit un metru, jumătate de metru ajungând la parbrizul maşinilor. Cartiere întregi din Barcelona, din Taragona, din multe orăşele din această zonă au avut apă pe străzi de jumătate de metru. Drumurile blocate, două autostrăzi blocate; trenurile, de asemenea, au fost oprite (…) Au fost întreruperi de zboruri, 157 de zboruri anulate, 18 avioane au fost nevoite să aterizeze pe alte aeroporturi”, a transmis corespondentul Radio România Actualități în Spania, Alin Petrică.
În regiunea Valencia, ultimul bilanţ al victimelor este de 220 de oameni, după descoperirea a încă trei cadavre la vărsarea râului Turia în Mediterană.
Patru români sunt în continuare pe lista dispăruţilor, iar Ministerul de Externe verifică permanent informaţiile despre soarta lor.
În regiune a fost instituită starea de urgenţă sanitară şi a fost suplimentat numărul militarilor chemaţi să ajute populaţia simistrată şi să îndepărteze distrugerile provocate de ape.
În contextul furiei populare faţă de reacţia lentă a autorităţilor, a fost deschisă o anchetă:
”Încep să fie atacuri politice, deja este o plângere penală făcută pe numele preşedintelui comunităţii valenciene pentru că nu ar fi dat alarma în timp. Sunt imagini care demonstrează că la ora 19:00, deja râul Turia ieşise din mască şi inunda cartierele acelea, în condiţiile în care alarma ES-Alert (n.r: similar cu RoAlert) a fost dată în jurul orei 20.00, după ce apa făcuse ravagii. Sunt acuzaţii foarte multe şi instituţionale, şi politice”, a adăugat corespondentul Radio România Actualități.