Ascultă Radio România Brașov FM Live

Ore de suspans în SUA după alegeri: Kamala Harris și Donald Trump se luptă pentru fotoliul de la Casa Albă | VIDEO & LIVE TEXT

În ajunul scrutinului, sondajele de opinie au indicat că ambii candidați se află practic la egalitate.

Ore de suspans în SUA după alegeri: Kamala Harris și Donald Trump se luptă pentru fotoliul de la Casa Albă | VIDEO & LIVE TEXT
FOTO: REUTERS / Kevin Mohatt

Articol de Marian Stoica, 06 Noiembrie 2024, 08:24

Alegerile prezidenţiale s-au încheiat, miercuri dimineață, în cele mai multe dintre statele americane. Numărătoarea voturilor este în plină desfășurare, televiziunile prezentând proiecții ale rezultatelor.

270 de "puncte" asigură mandatul.

Toţi ochii sunt aţintiţi spre Pennsylvania şi Georgia, unde oficialii locali sunt încrezători că rezultatul final ar putea fi anunţat în următoarele câteva ore.

Contracandidați sunt actuala vicepreședinta democrată Kamala Harris (60 de ani) și republicanul Donald Trump (78 de ani), care aspiră la un nou mandat de lider la Casa Albă.

Sistemul electoral american nu are la bază votul popular, ci votul majoritar dintr-un colegiu electoral alcătuit din electori proveniţi din fiecare stat. Candidatul aflat pe primul loc într-un stat câştigă toţi electorii acelui stat (cu excepţia statelor Maine şi Nebraska).

Sistemul face şi mai incert rezultatul şi a condus la apariţia acestor state cheie, care pot tranşa scrutinul la o mică diferenţă de voturi.

FBI a avertizat că numele şi însemnele sale au fost folosite pentru a răspândi false postări pe bloguri şi filme despre alegerile din SUA. Într-unul dintre aceste filme, se precizează că FBI ar fi primit 9.000 de reclamaţii despre maşini de vot care au funcţionat defectuos. Anterior, o serie de alarme false cu bombă au vizat secţii de votare dn statele indecise Georgia, Michigan şi Wisconsin.

„Să ieșim la vot! Haideți să câștigăm!", le-a transmis Kamala Harris susținătorilor.

"O s-o învingem pe Kamala Harris și o să ne întoarcem [la Casa Albă - n. red]", s-a declarat convins Donald Trump.

Tensiune crescândă, într-o națiune profund divizată

Ambii rivali și-au încheiat campania electorală în Pennsylvania, stat care ar putea decide cine va fi viitorul președinte.

LIVE TEXT:

Republicanii au recâștigat miercuri controlul Senatului american, ce până acum fusese deţinut de către democraţi, cu o majoritate de cel puţin 51 de locuri din 100, conform proiecţiilor Fox News şi NBC.

Controlul Senatului, la fel ca cel al Camerei Reprezentanţilor, reprezintă o miză majoră a alegerilor legislative organizate în paralel cu scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii. Viitorul președinte va avea o marjă de manevră ce va depinde în mare parte de legile a căror adoptare o va putea obţine în Congres.

Susținătorii republicanului Donald Trump s-au reunit în Florida, într-o atmosferă festivă. În schimb, la Washington, echipa Kamalei Harris a anunțat că aceasta se va adresa națiunii după numărarea voturilor.

Oficialii celui mai mare dintre statele considerate decisive, Pennsylvania, le-au cerut cetăţenilor să aibă răbdare.

NBC News anticipează că Donald Trump a câștigat Carolina de Nord și Georgia, unele dintre statele cheie.

De asemenea, republicanii sunt pe punctul de a-și asigura majoritatea în Senat.

Donald Trump a câştigat în statele Ohio, Kansas, Montana şi Utah, iar Kamala Harris este învingătoare în Colorado, potrivit proiecţiilor media americane.

Democrata Sarah McBride a devenit marţi prima persoană transgender aleasă în Congresul SUA, unde va reprezenta statul Delaware. În vârstă de 34 de ani, care a fost aleasă şi în senatul local al acestui mic stat din nord-estul SUA, va intra în Camera Reprezentanţilor, potrivit proiecţiilor NBC şi CNN. Deşi este conştientă că are o imagine de deschizătoare de drumuri, candidata a afirmat recent pe postul CBS că priorităţile sale în Congresul SUA vor fi costul îngrijirii copiilor, locuinţele, sănătatea şi dreptul la avort.

Un ales republican din Carolina de Nord susţinut de Donald Trump şi a cărui campanie a fost marcată de numeroase scandaluri a eşuat marţi în tentativa de a deveni primul guvernator de culoare al acestui stat din sud-est, potrivit proiecţiilor media americane, relatează AFP.
Mark Robinson, guvernatorul adjunct la final de mandat şi care avea susţinerea fostului preşedinte republican în acest stat foarte disputat, a pierdut în faţa procurorului general Josh Stein, care îi va urma guvernatorului la final de mandat, tot democrat, Roy Cooper.

Un referendum de iniţiativă cetăţenească în favoarea dreptului la avort, organizat în paralel cu alegerile prezidenţiale americane în statul Florida, nu a reuşit să adune suficiente voturi pentru a trece, potrivit media americane, relatează AFP. Amendamentul viza restabilirea posibilităţii de a face avort până când fătul devine viabil (circa 24 de săptămâni), în loc de şase săptămâni, cum este în prezent.

Referendumul trebuia să adune 60% din voturi pentru "Da" pentru a fi adoptat, respectiv pragul cel mai ridicat din cele zece state americane în care au fost organizate referendumuri în această chestiune marţi.

În campania electorală, democrata Kamala Harris a susținut drepturile la avort și a promis să reducă costurile pentru alimente și locuințe pentru familiile de muncitori. În schimb, republicanul Donald Trump a promis să închidă frontiera cu Mexicul și a propus reduceri semnificative de taxe, potrivit BBC.

Donald Trump s-a declarat dispus, marţi, să îşi recunoască o eventuală înfrângere dacă alegerile vor fi "corecte”. Candidatul a invocat, totuși, scenariul unor fraude electorale.

Poliția federală (FBI) a anunţat, marţi, că ameninţări false cu bombă au vizat centre de votare din mai multe state, multe dintre acestea părând să provină din domeniile ruseşti de poştă electronică. "Niciuna dintre ameninţări nu s-a dovedit a fi credibilă până acum", se precizează într-un comunicat. Numele statelor unde se află centrele de votare ameninţate nu au fost dezvăluite.

Serviciile de informații americane se tem de un eventual amestec al Rusiei în scrutinul prezidențial. Moscova a respins orice imixtiune.

Timpul de votare a fost prelungit în comitatul Cambria, în Pennsylvania, după ce defectarea unui software a perturbat scanarea buletinelor de vot. De asemenea, site-ul cu informaţii electorale din Florida înregistrează probleme tehnice.

Câștigătorul scrutinului ar putea fi cunoscut imediat după închiderea urnelor, dacă diferența de scor dintre cei doi contracandidați va fi mare, sau în câteva zile ori săptămâni dacă deznodământul se va lăsa așteptat.

Există, de asemenea, temeri legate de modul în care oamenii ar putea reacționa la rezultatul alegerilor. Garda Națională a SUA este mobilizată în statele Washington, Oregon și Nevada, în cazul unor eventuale tulburări civile. Bariere de securitate au fost ridicate în fața Casei Albe și altor locații din capitala Wasgington. În general, alegătorii se declară epuizați de această campanie tumultuoasă. Tensiunea este crescândă într-o națiune profund divizată, care este pe punctul de a lua o decizie crucială.

Americanii nu își aleg doar președintele, marți, ci votează și pentru membrii Congresului SUA, iar unele state se pronunță asupra dreptului la avort.

"Mă uit la cum au evoluat lucrurile în 2016 şi în 2020. Ori atunci, Donald Trump a fost defavorizat de sondajele de opinie, care prevedea o victorie a lui Hillary Clinton şi ulterior, o diferenţă mult mai mare faţă de preşedintele Biden, în 2020. Mă uit la cum s-a votat în cele şapte state cheie până în momentul acesta şi mă uit la câţi democraţi şi republicani înregistraţi deja au votată în persoană sau au votat prin corespondenţă sau înainte şi chiar unii din cei mai cunoscuţi analişti aici au refuzat să facă orice predicţie, tocmai pentru că această marjă este foarte îngustă între cei doi.

Ceea ce mi se pare important de subliniat este că s-ar putea să avem mai multe voturi decât am avut în 2020. Atunci au fost 158 de milioane de voturi şi deci, dacă se va ajunge la acest... va trece de această cifră, este clar că câştigătorul va avea cele mai multe voturi din istoria Statelor Unite, ceea ce ar fi o recompensă frumoasă pentru oricare dintre cei doi candidaţi care va câştiga", a declarat ambasadorul României în SUA pentru Digi24.

"Sunt multe de făcut cu viitoarea administraţie americană. Sigur, anunţul acesta privind vizele îl aşteptăm în interiorul mandatului actualei administraţii, dar cred că o durere pe care o are România este această balanţă, acest volum al schimburilor comerciale foarte redus în comparaţie cu alte state din regiune, chiar dacă America este al patrulea cel mai mare investitor - ne-a spus Banca Naţională chiar acum, recent - cel mai mare investitor străin în România, după Germania, Austria şi Franţa. Şi evident că românii aşteaptă un răspuns cu privire la războiul de lângă lângă noi. Şi dincolo de retorica de campanie, eu sunt convins că indiferent dacă vicepreşedinta Harris va urca o treaptă mai sus şi va deveni preşedinte sau Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, retorica de campanie va fi abandonată şi vom avea o altă abordare cu privire la Ucraina.

Nu cred că un preşedinte democrat îşi permite să intre în mandat cu ceea ce a profeţit cineva zilele trecute - încă patru ani de război în Ucraina, cum nu cred că un preşedinte republican ar abandona Ucraina, interesele strategice ale Americii în regiune. Deci cred că vom vedea o cu totul altă abordare când va trece emoţia şi când vor trece aceste alegeri şi România, indiferent cine ajunge la Casa Albă, are o poveste de succes de spus. Vicepreşedinta Harris a fost în România în martie 2021. Am fost cu preşedintele [Klaus] Iohannis la Donald Trump atunci, în acea vizită istorică, în 2017. Ştiu câţi oameni sunt lângă Donald Trump care iubesc şi apreciază România şi sigur că acestea toate sunt atuuri. Şi nu e destul. Destul va fi atunci când viitoarea administraţie de la Bucureşti va investi în acest parteneriat şi vom fi şi mai proactivi şi mai determinaţi ca până acum.

Deci avem nişte avantaje faţă de alte state din regiune, dar depinde de noi să fructificăm aceste avantaje, pentru că indiferent cine va fi la Casa Albă, va fi o competiţie acerbă, să atragem trupe mai multe pe teritoriul nostru, să atragem investiţii, să facem, să deschidem, de exemplu, colaborări în privinţa exploatării mineralelor critice în România împreună cu americanii, să continuăm programul nuclear civil cu americanii, să investim în industria de apărare, să aducem nişte jucători importanţi, aici este cheia, deci pe masă sunt foarte multe lucruri frumoase despre România, dar nu e destul", a adăugat Andrei Muraru, citat de Rador Radio România.

Peste 80 de milioane de alegători și-au exprimat deja votul anticipat, prin corespondență, un număr record care confirmă interesul pentru aceste alegeri prezidențiale.

Unele voci consideră scrutinul ca fiind decisiv pentru viitorul democrației americane.

Potrivit Radio România Actualități, indiferent cine va fi triumfător, momentul acestor alegeri va deveni un reper istoric.

O femeie în fruntea SUA ar reprezenta o premieră. Fără precedent ar fi și revenirea unui fost președinte la Casa Albă după ce a pierdut alegerile la finalul primului mandat.

În ziua alegerilor, Casa Albă este înconjurată de garduri ale poliției. Deși este perimetrat cu garduri metalice, Capitoliul este deschis publicului pentru vizitare, remarcă Alexandra Andon, trimisul special al RRA în SUA.

În ianuarie 2021, clădirea a fost scena unei revolte violente a susținătorilor lui Donald Trump.

În capitala Washington DC, a cărei miză politică este una redusă, chipurile candidaților la președinție se regăsesc doar pe suveniruri, precum șepci, genți, căni sau tricouri. Campania palidă din oraș nu înseamnă, totuși, dezinteres.

La votul anticipat s-au prezentat, constant și ritmic, mai mulți alegători ca oricând, cetățenii încurajându-se unii pe ceilalți să meargă la urne.

Sumele cheltuite de cele două tabere politice pentru a-i convinge pe alegători în ultimele 8 luni sunt astronomice și totalizează 2,6 miliarde de dolari.

Noi ploi torențiale în Spania. Autoritățile au emis cod roșu
Știri internaționale 13 Noiembrie 2024, 21:23

Noi ploi torențiale în Spania. Autoritățile au emis cod roșu

Noi ploi torenţiale au căzut astăzi în sudul şi estul Spaniei, iar meteorologii au emis o avertizare cod roșu de precipitații...

Noi ploi torențiale în Spania. Autoritățile au emis cod roșu
Actorul şi regizorul John Krasinski a fost desemnat „cel mai sexy bărbat în viaţă”, în 2024
Știri internaționale 13 Noiembrie 2024, 12:14

Actorul şi regizorul John Krasinski a fost desemnat „cel mai sexy bărbat în viaţă”, în 2024

Revista People a făcut anunțul în această dimineață. Actorul este celebru pentru rolul din serialul de comedie „The Office”.

Actorul şi regizorul John Krasinski a fost desemnat „cel mai sexy bărbat în viaţă”, în 2024
Vânzările globale de automobile complet electrice și hibride, mai mari cu 35%
Știri internaționale 13 Noiembrie 2024, 11:13

Vânzările globale de automobile complet electrice și hibride, mai mari cu 35%

Un număr de 1,72 milioane de automobile complet electrice şi vehicule hibride de tip plug-in au fost vândute la nivel mondial...

Vânzările globale de automobile complet electrice și hibride, mai mari cu 35%
Benjamin Netanyahu, mesaj pentru iranieni
Știri internaționale 13 Noiembrie 2024, 09:52

Benjamin Netanyahu, mesaj pentru iranieni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat din nou direct poporului iranian într-o înregistrare video, în care a...

Benjamin Netanyahu, mesaj pentru iranieni
VIDEO: Bradul de Crăciun din New York a fost instalat
Știri internaționale 10 Noiembrie 2024, 09:36

VIDEO: Bradul de Crăciun din New York a fost instalat

În metropola New York a fost instalat bradul de la Rockefeller Center, un loc emblematic pentru sărbătorile de iarnă.

VIDEO: Bradul de Crăciun din New York a fost instalat
Elon Musk a participat la convorbirea telefonică între Zelenski şi Trump
Știri internaționale 09 Noiembrie 2024, 08:47

Elon Musk a participat la convorbirea telefonică între Zelenski şi Trump

Preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Musk pentru Starlinks (sistemele de legătură satelit furnizate de Elon Musk Ucrainei).

Elon Musk a participat la convorbirea telefonică între Zelenski şi Trump
Alegeri SUA: Trump câştigă şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani
Știri internaționale 06 Noiembrie 2024, 17:11

Alegeri SUA: Trump câştigă şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani

Donald Trump, viitorul preşedinte al SUA, a câştigat nu doar majoritatea marilor electori care-i asigură revenirea la Casa...

Alegeri SUA: Trump câştigă şi votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani
Donald Trump îşi declară victoria
Știri internaționale 06 Noiembrie 2024, 11:11

Donald Trump îşi declară victoria

Republicanul Donald Trump şi-a proclamat victoria în alegerile pentru Casa Albă, înainte de anunţarea reazultatului final,...

Donald Trump îşi declară victoria

Ştiri din Muzică

Lady Gaga joacă în sezonul doi al serialului „Wednesday”

Lady Gaga joacă în sezonul doi al serialului „Wednesday”

Lady Gaga joacă în sezonul doi al serialului „Wednesday”
Carla's Dreams revine cu single-ul „Lalele”

Carla's Dreams revine cu single-ul „Lalele”

Carla's Dreams revine cu single-ul „Lalele”
Sara James a lansat albumul de debut, „PLAYHOUSE”

Sara James a lansat albumul de debut, „PLAYHOUSE”

Sara James a lansat albumul de debut, „PLAYHOUSE”
David Guetta și trupa K-Pop IVE au lansat piesa explozivă, „Supernova Love”

David Guetta și trupa K-Pop IVE au lansat piesa explozivă, „Supernova Love”

David Guetta și trupa K-Pop IVE au lansat piesa explozivă, „Supernova Love”