Zeci de palestinieni, uciși în noi atacuri israeliene asupra Fâșiei Gaza
Un atac în nordul Gazei a ucis cel puțin 18 persoane, iar un altul a făcut 11 victime

Articol de Radio România, 25 Aprilie 2025, 09:48
Atacurile israeliene desfășurate joi în Fâșia Gaza au ucis cel puțin 50 de palestinieni, mulți dintre ei femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.
Loviturile au vizat zone rezidențiale, inclusiv clădiri, locuri unde s-au refugiat persoane strămutate și tabere improvizate de corturi, precum și o secție de poliție și alte locații.
Un atac în nordul Gazei a ucis cel puțin 18 persoane, iar un altul a făcut 11 victime, printre care cel puțin un copil, conform oficialilor din domeniul sănătății din Palestina.
Armata israeliană a declarat că atacul asupra secției de poliție a vizat un centru de comandă al militanților.
Cel puțin șapte persoane au fost ucise — inclusiv o mamă și cei doi copii ai săi, plus alți doi copii — în urma a trei atacuri asupra orașului Khan Younis, din sudul Fâșiei Gaza. Alte șase persoane, printre care două femei și doi copii, au fost ucise în atacuri din centrul Gazei.
Armata israeliană a pus capăt încetării focului cu militanții Hamas și a reluat războiul la 18 martie.
De la începutul lunii martie, Israelul a blocat complet accesul celor două milioane de palestinieni din Gaza la alimente și alte importuri, pentru a exercita presiuni asupra Hamas în vederea eliberării ostaticilor, dintre care se crede că aproximativ 24 mai sunt încă în viață.
Oficiul ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA) a făcut apel către liderii internaționali să exercite presiuni suplimentare asupra Israelului pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare și a altor provizii esențiale în enclavă.
Într-o postare pe X, OCHA a declarat că palestinienii sunt „privați de elementele esențiale pentru supraviețuire” și a subliniat urgența situației, menționând că operațiunile umanitare sunt pe punctul de a colapsa complet, iar stocurile de medicamente și alimente sunt critice.
Israelul afirmă că blocada asupra Gazei are ca scop împiedicarea Hamas de a obține noi resurse pentru a se regrupa și întări, acuzând în mod constant gruparea că jefuiește ajutoarele destinate civililor. De asemenea, Israelul spune că măsura are rolul de a exercita presiune pentru eliberarea ostaticilor, tactică pe care organizațiile pentru drepturile omului o consideră o crimă de război și o formă de pedeapsă colectivă.
Între timp, armata israeliană a amenințat joi că își va extinde operațiunile în Gaza. „Dacă nu vom vedea progrese în ceea ce privește eliberarea ostaticilor, ne vom intensifica activitatea într-o operațiune mai intensă și mai semnificativă”, a declarat Eyal Zamir, șeful Statului Major al armatei israeliene.
Declarația acestuia de joi a subliniat că Hamas este „responsabil pentru declanșarea acestui război” și pentru „situația gravă în care se află populația din Gaza”.
Hamas a transmis că va elibera doar cei 59 de ostatici rămași, dintre care 24 se crede că mai sunt în viață, în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni, a unei încetări a focului de durată și a retragerii totale a amatei statului evreu.
Israelul a promis că va continua bombardamentele până la distrugerea completă a Hamas.