Ascultă Radio România Brașov FM Live

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii are rădăcini adânci în lupta femeilor pentru drepturi egale cu bărbații și emanciparea acestora.

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii
Flori / Foto: Agerpres

Articol de Radio România Brașov, 08 Martie 2025, 08:00

În fiecare an, la data de 8 martie este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii.

Ziua are rădăcini adânci în lupta femeilor pentru drepturi egale cu bărbații și emanciparea acestora.

La începutul secolului XX, femeile se confruntau cu condiții de muncă inumane, fiind plătite mai prost decât bărbații și supuse discriminării. Acest context a dus la crearea organizațiilor sindicale și la apariția revoltelor industriale, mai ales în Statele Unite, unde femeile au început să lupte activ pentru schimbarea mentalității și a condițiilor de muncă.

Astăzi, Ziua Internaţională a Femeii a devenit un moment de mulţumire, apreciere şi recunoaştere a eforturilor mamelor, soţiilor, colegelor, tuturor femeilor ce ne înconjoară, cele care ne oferă bucuria vieţii şi motivaţia de a trăi.

Femeile, sărbătorite de-a lungul istoriei

De-a lungul istoriei, femeile au fost venerate în diverse culturi.

În Roma Antică, zeiţa Cybele, mama zeilor, era sărbătorită în martie, în cadrul unui festival numit Hilaria.

În Grecia Antică, Rhea, zeiţa pământului și mama tuturor zeilor, era venerată primăvara.

Cu răspândirea creștinismului, spun unii istorici, ceremoniile dedicate zeiţei Cybele au fost adoptate de biserică pentru a o celebra pe Maria, mama lui Iisus, relatează Rador, iar în timp, sărbătoarea a evoluat în ceea ce cunoaștem astăzi ca Ziua Mamei.

În secolul al XVII-lea, Anglia celebra Sâmbăta Mamelor, o zi dedicată mamelor, care se ținea în a patra sâmbătă a postului Paștelui.

În Statele Unite ale Americii, sărbătoarea dedicată mamei a fost propusă, pentru prima dată, ca sărbătoare a păcii, în anul 1872, de către Julia Ward Howe, devenită celebră după ce a scris şi a publicat un protest împotriva masacrului şi violenţei Războiului Civil.

Ziua Internațională a Femeii

În Statele Unite, un moment semnificativ pentru celebrarea femeilor a avut loc pe 8 martie 1857, când muncitoarele de la fabricile de textile din New York au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva condițiilor de muncă.

În 1910, Clara Zetkin a propus ca Ziua Femeii să fie sărbătorită la nivel mondial, iar prima ediție oficială a avut loc în 1911 în mai multe țări europene, inclusiv România.

De-a lungul decadelor, celebrarea Zilei Internaționale a Femeii a evoluat și s-a extins, iar în 1975, Organizația Națiunilor Unite a adoptat oficial data de 8 martie pentru a celebra femeile și a sprijini drepturile acestora.

Până în anul 2009, România era printre puţinele state ale lumii care, în lipsa unei zile a mamei, a marcat doar ziua femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii.

Acum „Ziua Femeii” a fost stabilită şi la nivel naţional prin Legea 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului, reglementări care au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 169 /7.III.2016.

În România este marcată şi Ziua Mamei, începând din anul 2010, cu zi de sărbătorire în prima duminică a lunii mai.

Statistici şi curiozităţi despre femei

  • Deşi în întreaga lume trăiesc mai multe femei decât bărbaţi (aproximativ 1010 femei la 1000 de bărbaţi – 51,4 % femei din total populaţie), procentual există mai puţine femei angajate cu contract de muncă full-time, dar mai multe care lucrează part-time.
  • Statistic se constată că mai multe femei decât bărbaţi deţin o diplomă universitară, 91% din asistenţii medicali din lume sunt femei, 98% din personalul care se ocupă cu educaţia copiilor din grădiniţe şi şcoli sunt tot femei. Desigur există şi domenii ce sunt apanajul bărbaţilor – 92% din inginerii electronişti şi 98% dintre piloţii şi inginerii de zbor fiind de sex masculin .
  • Aproximativ una din cinci femei este abuzată sexual, în întreaga lume, până la vârsta de 15 ani, conform statisticilor. De asemenea, în lume, circa 14 milioane de adolescente rămân gravide, anual, peste 90% din cazuri fiind întregistrate în ţările lumii a treia.
  • România are 105 femei la 100 de bărbaţi, peste media europeană, iar la grupa de vârstă 65 de ani şi peste, raportul era de aproximativ 148 de femei la 100 de bărbaţi, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică.
  • În Europa, per total, femeile muncesc mai mult decât bărbaţii, conform statisticilor, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 64 de ore pe săptămână în cazul femeilor, în comparaţie cu 53 de ore în cazul bărbaţilor.
  • În România, femeile au, de asemenea, un nivel mai ridicat de educaţie, reprezentând 60 % din numărul total al absolvenţilor de studii superioare, însă rata de angajare pe piaţa muncii este cu 12 % mai mică decât în cazul bărbaţilor. Situaţia devine şi mai dramatică în cazul femeilor trecute de 55 ani, unde România se află pe ultimele locuri în UE, cu un procent de doar 30 la sută. Evenimentele legate de viaţă, alături de segregarea pe criteriu de sex, dar şi discriminarea, se reflectă într-o excluziune a femeilor de pe piaţa muncii şi într-un final la un risc de sărăcie mult mai mare în cazul femeilor, decât al bărbaţilor.
  • În România, aproape 40% dintre afaceri sunt conduse de femei, din poziţia de acţionar majoritar, portretul – robot al femeii care face afaceri în această calitate fiind vârsta medie de 35 – 50 de ani, rezidenţa la oraş, studii superioare şi domeniul de activitate – comerţul.
  • Comparativ cu femeile din Uniunea Europeană, româncele au un spirit antreprenorial mai puternic, fapt care reiese din creşterea numărului afacerilor conduse de acestea începând cu 2006, cu 12-15%. Cifrele sunt apropiate celor din Europa Centrală şi de Est, unde 31-38% dintre afaceri au în conducere femei.
  • La nivel mondial, speranţa de viaţă la femei este mai mare decât cea a bărbaţilor, aceasta fiind explicaţia pentru numărul mai mare al femeilor care trăiesc pe Terra.
  • Femeile japoneze au cea mai mare speranţă de viaţă din lume – 86,4 ani, fiind urmate de cele din Anglia – 82,8 ani, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor – 82,1 ani şi Scoţia – 80,7 ani. Explicaţia se regăseşte, se pare, în dieta tradiţională japoneză care include alimente care au puţine calorii (cu 25 % mai puţine faţă de ţările vestice), servite în porţii egale de-a lungul zilei – peşte, cereale integrale, legume şi produse din soia, mai mult tofu şi alge marine consumate decât oricine altcineva în lume – multe produse fiind bogate în taurină, care duce la micşorarea nivelului colesterolului şi al tensiunii arteriale.
  • În jurul anului 1000 a apărut primul roman scris de o femeie – „Povestea lui Genji”, care a fost creat de scriitoarea japoneză Murasaki Shikibu.
  • Prima femeie care a devenit guvernator al unui stat american a fost Nellie Ross Taylor, în statul Wyoming, în anul 1869, iar prima femeie care a candidat la postul de preşedinte al SUA a fost Victoria Woodhull, în anul 1872. Aceasta din urmă a fost, însă, arestată în ziua scrutinului, astfel că voturile acordate ei nu au fost luate în considerare. Peste ani, prima femeie care a candidat efectiv la preşedinţia SUA ale cărei voturi au fost contabilizate a fost, în 2016, Hillary Clinton.
  • Majoritatea cometelor, stelelor, sateliţilor, sau uraganelor primesc denumiri feminine.
  • Bărbaţii sunt de patru ori mai predispuşi decât femeile să se îmbolnăvească din cauza fumatului, în schimb femeile acuză de trei ori mai des decât bărbaţii dureri de cap.
  • Temperatura corpului masculin este mai ridicată decât cea a corpului feminin, că bărbaţii văd mai bine decât femeile şi sunt mai capabili decât acestea să distingă literele mici, însă femeile au un auz mai bun şi clipesc de două ori mai des decât bărbaţii.
  • E ştiut faptul că femeile pot vorbi o perioadă de timp mai îndelungată decât bărbaţii şi că obosesc după acest efort mai puţin, însă explicaţia este cât se poate de ştiinţifică: corzile vocale ale femeilor sunt mai scurte decât ale bărbaţilor şi, ca urmare, ele eliberează mai puţin aer atunci când scot sunete.
  • În lume se află şi un veritabil „paradis” al femeilor. În Noiva do Cordeiro, o localitate rurală din sud-estul Braziliei, trăiesc doar femei – peste 600 -, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Femeile se află la conducere şi au propriul set de reguli. Femeile care sunt căsătorite şi au familii trebuie să-şi trimită soţii şi fii care au împlinit 18 ani să lucreze departe de casă, aceştia putând să se întoarcă doar în weekend. Problema este că e dificil de găsit un bărbat singur care să nu fie rudă sau căsătorit deja cu o vecină. Astfel comunitatea de femei invită bărbaţii să li se alăture, cu o singură condiţie: trebuie să-şi dea acordul să facă ceea ce femeile spun şi să trăiască după regulile lor.
Praf saharian în România, până în 18 aprilie
Știri din actualitate 14 Aprilie 2025, 11:39

Praf saharian în România, până în 18 aprilie

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traverse România, în perioada 14 - 18 aprilie,...

Praf saharian în România, până în 18 aprilie
Am intrat în Săptămâna Patimilor
Știri din actualitate 14 Aprilie 2025, 08:54

Am intrat în Săptămâna Patimilor

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paştilor, de la Sâmbăta lui Lazăr până în Ziua de Paşti.

Am intrat în Săptămâna Patimilor
Mare grijă de unde vă faceți cumpărăturile pentru masa de Paște!
Știri din actualitate 13 Aprilie 2025, 17:11

Mare grijă de unde vă faceți cumpărăturile pentru masa de Paște!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor recomandă ca produsele pe care le cumpărăm să fie luat doar din locuri...

Mare grijă de unde vă faceți cumpărăturile pentru masa de Paște!
Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim
Știri din actualitate 13 Aprilie 2025, 07:30

Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim

Duminica Floriilor este cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele.

Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim
ChatGPT a devenit cea mai descărcată aplicație
Știri din actualitate 12 Aprilie 2025, 14:44

ChatGPT a devenit cea mai descărcată aplicație

ChatGPT a devenit cea mai descărcată aplicație după ce a reuşit să depăşească Instagram.

ChatGPT a devenit cea mai descărcată aplicație
Avertisment din partea ministrului de Finanțe!
Știri din actualitate 12 Aprilie 2025, 14:13

Avertisment din partea ministrului de Finanțe!

Avertisment din partea ministrului de Finanțe! Tanczos Barna aşteaptă să vadă rezultate concrete ale reducerilor de cheltuieli.

Avertisment din partea ministrului de Finanțe!
INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.351 de lei, în februarie
Știri din actualitate 11 Aprilie 2025, 15:43

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.351 de lei, în februarie

În comparație cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 9,7%, arată datele publicate de...

INS: Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.351 de lei, în februarie
Margarina, serviciile de igienă şi cosmetică, în topul scumpirilor din martie
Știri din actualitate 11 Aprilie 2025, 14:25

Margarina, serviciile de igienă şi cosmetică, în topul scumpirilor din martie

Au fost, însă, și ieftiniri. Zahărul a costat cu 5% mai puțin, iar cartofii, cu 3%.

Margarina, serviciile de igienă şi cosmetică, în topul scumpirilor din martie

Ştiri din Muzică

Nicole Cherry și Silviu Mircescu dau voce personajelor din animația „Prințesa și grădinarul”

Nicole Cherry și Silviu Mircescu dau voce personajelor din animația „Prințesa și grădinarul”

Nicole Cherry și Silviu Mircescu dau voce personajelor din animația „Prințesa și grădinarul”
Jennifer Lopez vine în Piața Constituției, pe 27 iulie

Jennifer Lopez vine în Piața Constituției, pe 27 iulie

Jennifer Lopez vine în Piața Constituției, pe 27 iulie
The Avener revine cu noul single „Lunae Veritatis (Stay)”, în colaborare cu Drax Project

The Avener revine cu noul single „Lunae Veritatis (Stay)”, în colaborare cu Drax Project

The Avener revine cu noul single „Lunae Veritatis (Stay)”, în colaborare cu Drax Project
Lana Del Rey a lansat „Henry, Come On”, primul single de pe viitorul album

Lana Del Rey a lansat „Henry, Come On”, primul single de pe viitorul album

Lana Del Rey a lansat „Henry, Come On”, primul single de pe viitorul album