„Afară cu prădătorii sexuali din Universităţi!”
Câteva zeci de persoane s-au adunat vineri, în Piaţa Universităţii, în cadrul unei acţiuni organizate de comunitatea Declic, pentru a realiza o fotografie-manifest ca semnal de alarmă privind hărţuirea sexuală.
Articol de Răzvan Ţirea, 03 August 2024, 08:31
Câteva zeci de persoane s-au adunat vineri, în Piaţa Universităţii, în cadrul unei acţiuni organizate de comunitatea Declic, pentru a realiza o fotografie-manifest ca semnal de alarmă privind hărţuirea sexuală, scrie Agerpres.
„După cum ştiţi, au apărut nişte cazuri de hărţuire sexuală - nu era un secret, ele există demult - aşa că ne-am adunat astăzi, în Piaţa Universităţii, pentru o fotografie-manifest împotriva hărţuirii sexuale din universităţi. După cum vedeţi, purtăm cu toţii tricouri negre, cu urme de palme, le-am făcut astăzi. Palmele simbolizează abuzurile pe care multe studente le suferă în tăcere”, a declarat organizatorul acţiunii, Michi Brebinaru.
Ea a precizat că fotografia-manifest va fi folosită pentru a promova petiţia Declic privind introducerea unor reguli clare şi ferme în Codul cadru de etică emis de Guvern.
„Poza-manifest o vom folosi ca să promovăm petiţia noastră prin care cerem introducerea unor reguli clare şi ferme în Codul cadru de etică emis de Guvern prin Ministerul Educaţiei şi Centrul de Etică şi Management Universitar. Codul de etică trebuie să aibă definiţii precise ale hărţuirii sexuale, exemple concrete şi proceduri pentru raportare, inclusiv pentru raportările anonime”, a transmis reprezentanta Declic.
Potrivit acesteia, potrivit unui raport al Centrului Filia, una din trei studente suferă abuzuri sau hărţuiri sexuale în universităţi.
„După un raport al Centrului Filia, avem statisticile şi una din trei studente suferă abuzuri sau hărţuiri sexuale în universităţile în care ar trebui să fie spaţii de învăţare, de educaţie şi am vrea să oprim lucrurile astea, să nu se mai întâmple. De asta suntem aici”, a concluzionat vorbitoarea.
Declic a lansat o petiţie prin care se cere modificarea urgentă a Codului Naţional de Etică Universitară, relatează Radio România.
Sociologul Alfred Bulai, acuzat de hărțuire sexuală
Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai. Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), ar fi hărţuit sexual mai multe studente.
Săptămâna aceasta, Senatul SNSPA a decis suspendarea profesorului universitar Alfred Bulai din toate funcțiile pe care le ocupă și suspendarea activităților didactice, după analiza în Consiliul de Administrație al Universității.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 le-a îndemnat pe studentele de la SNSPA, care ar fi fost victime ale profesorului Alfred Bulai să ia legătura cu procurorii, anchetatorii susţinând că le vor asigura protecţia şi le vor proteja identitatea.
Ministerul Educației a transmis, miercuri, că nu tolerează nicio abatere care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană și susține demersurile SNSPA pentru a clarifica acuzațiile aduse în spațiul public privind comportamentul lui Alfred Bulai.
Pieleanu demisionează de la SNSPA
Sociologul Marius Pieleanu a anunțat că demisionează de la catedra Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative. Profesorul a fost acuzat de hărțuire sexuală.
„Pentru a elimina orice fel de discuție și asociere cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative, la care țin foarte mult, am luat o decizie astăzi unilaterală. De mâine voi răspunde doar în calitate de persoană fizică. A fost greșeala mea că nu am intervenit de acum patru zile că poate nu ajungeam aici. Lucrurile au escaladat. Sunt supus unui linșaj mediatic în sensul cel mai științific și epistemiologic al sintagmei. Deci trebuie să răspund ca atare”, a declarat Marius Pieleanu pentru portalul Rise Project, respingând orice acuzație despre comportament nepotrivit.
„E adevărat că eu sunt mai puțin convențional, nu e niciun secret, dar asta nu înseamnă că nu sunt normativ. Depinde cum definiți adecvarea, inadecvarea, nu am ce să comentez (…) Acum, că cineva spune despre mine că aveam împreună cu niște colegi de-ai mei un limbaj sau un comportament neadecvat, definiți conceptul, pentru că discuția e lungă. Definiți conjunctura, relația de apropiere", a adăugat el.
Printre vocile acuzatoare s-a numărat Ana Birchall, fost ministru al Justiției.
Citeşte şi: Legendarul Nicu Covaci a plecat dintre noi