Documentarul „IVAN – omul cu rădăcini în ape” are premiera la TVR | VIDEO
Filmul biografic este o incursiune istorică documentară a devenirii unui multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin, dar și o explorare a naturii complexe și autentice a „celui mai iubit dintre pământeni”.
Articol de Anna-Martina Piukovici, 24 Iulie 2024, 10:43
Regizat de Ana Preda, documentarul „IVAN – omul cu rădăcini în ape” este difuzat în premieră națională la TVR1 joi, la ora 21:00, cu reluări vineri și sâmbătă iulie, la ora 02:50, și pe 3 august, la ora 12:30.
Filmul este o co-producție Televiziunea Română și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.
Filmul biografic este o incursiune istorică documentară a devenirii unui multiplu campion olimpic, Ivan Patzaichin, dar și o explorare a naturii complexe și autentice a „celui mai iubit dintre pământeni”, potrivit Radio Vacanța.
Imagini inedite de arhivă, din televiziunea națională, din arhiva națională de filme, din competiții internaționale și ale jocurilor olimpice, dar și filmări din ultimii 10 ani ai lui Ivan, dedicați locului unde și-a întărit rădăcinile.
Performanța sportivă a fost mereu precedată de nenumărate eșecuri și fiecare medalie olimpică de aur era câștigată încă de-acasă, prin antrenament asiduu, ne destăinuie Ivan.
Vocea sa ne poartă prin copilăria și adolescența sa, în vremurile când, la 16 ani, a plecat din satul de pescari hotărât să devină campion și continuă cu povestea până la întoarcerea sa acasă, la rădăcinile sale, animat de simțul datoriei față oamenii și locul care l-au format.
Ivona Potzaichin-Rusu, fiica lui Ivan, este una dintre vocile care completează portretul campionului, tatălui, omului, alături de Toma Simionov, coechipierul lui Ivan și Teodor Frolu, co-fondator al asociației în care Ivan a activat în ultimul deceniu de viață.
O voce distinctă în film este cea a actorului Vlad Ivanov care citește fragmente din cartea dedicată lui Ivan de către antropologul Vintilă Mihăilescu, „Ascultîndu-l pe Ivan”, 2015, Editura Vellant.
Filmul parcurge cu ajutorul arhivelor, un palmares unic, însoțit de frânturi de comentarii sportive: Mexico City 1968, München 1972, Montreal 1976, Moscova 1980, Los Angeles 1984, șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint, unsprezece ediții ale campionatelor mondiale, cu douăzeci și două de medalii, dintre care opt de aur.
Toate momentele de glorie, „începute cu stângul” și terminate cu o voință suverană, sunt completate de mărturisirile lui Ivan și de comentariile făcute în presa internațională și națională care l-a supranumit „călărețul apelor”, „legendă vie”, „campionul cu pagaia ruptă”, „amiralul”.
Ivan Patzaichin a plecat la 17 ani din satul Mila 23 aflat în Delta Dunării, ca să devină campion.
În mai puțin de un an de la plecarea sa de acasă și-a văzut visul împlinit.
Documentarul nu va fi însă doar o retrospectivă a unei cariere magistrale a cvadruplului campion olimpic Ivan Patzaichin.
După retragerea din viața sportivă, Ivan Patzaichin nu a uitat de propriile rădăcini și s-a simțit dator să întoarcă ceva acelor oameni din mijlocul cărora a plecat, să aducă un beneficiu real comunității natale.
Ultimii zece ani din viața sa au fost dedicați acestei „datorii” pe care voia s-o onoreze.
El a lăsat moștenire, fiicei sale și unicului său „frate de suflet”, o misiune greu de împlinit, dar nu imposibilă: reclădirea punților dintre om și natură.
După durerea pierderii sale, Ivona Patzaichin și Teodor Frolu își propun să ducă mai departe proiectele lui Ivan.
Teodor Frolu, timp de 12 ani, i-a fost alături lui Ivan pentru a identifica soluții prin care să sprijine oamenii Deltei Dunării în dezvoltarea lor locală.
Teodor rememorează pe parcursul filmului cum s-a întâlnit cu Ivan Patzaichin și cum l-a cunoscut pe parcursul ultimilor zece ani pe omul atât de îndrăgit de toți.
Pe Teodor îl vom urmări cum ridică din nimic un loc menit să-l reprezinte pe Ivan, chiar în satul în care s-a născut: centrul de inovare comunitară „Ivan Patzaichin”, un spațiu interactiv, viu, care va apropia mai mult copiii din Deltă de propriile rădăcini, educând noile generații în spiritul comuniunii cu natura.
Arhiva Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 dezvăluie în film momente din trecutul apropiat al lui Ivan Patzaichin, când a încercat să construiască cu Ivona, adult deja, o relație tată-fiică pe care n-a avut-o când ea era copil, Ivan fiind unsprezece luni pe an plecat în cantonamente și la concursuri.
Mai mult, Ivan adună în jurul lui o comunitate formată din cei asemeni lui: iubitori de oameni, natură și muzică.
Regăsim în film copilăria lui Ivan, locul și timpul din care și-a extras esența a ceea ce a devenit. Acele vremuri sunt ilustrate cu benzi desenate. Sondăm esența formării acestui caracter puternic și deosebit prin documentarea rădăcinilor lui Ivan: satul și copilăria sa, oamenii alături de care a crescut și cei alături de care s-a format până să fi plecat departe de casă. Bunicul Perfil era înțeleptul și vindecătorul satului, cel care l-a dus pentru prima oară în barcă și care l-a delectat cu magia basmelor. Mama lui Ivan, croitoreasă de nevoie, îi făcea haine cu care Ivan defila mândru prin sat. Alături de tatăl lui, Vicol, Ivan a învățat respectul pentru natură și care erau regulile nescrise ale pescarilor din Deltă.
Premiera internațională va avea loc la Paris, pe 9 august, cu ocazia Jocurilor Olimpice Paris 2024, găzduită de Comitetul Olimpic și Sportiv Român Casa României din cadrul Ambasada României în Franța / Ambassade de Roumanie en France.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (#COSR), Ambasada României în Franța, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania, Agenția Națională pentru Sport, Institut français de Roumanie à Bucarest, Institut Culturel Roumain de Paris și Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute (ICR).