Doi ani de război în Ucraina cu declarații de susținere a țărilor europene și bilanțuri sumbre
UE a aprobat ieri si șl 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include și companii chineze.
24 Februarie 2024, 18:21
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este astăzi la Kiev, în ziua când se împlinesc doi ani de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Au fost "doi ani de violenţă, brutalitate, teroare şi distrugere. Nu vom uita niciodată şocul iniţial al atacului, oroarea evenimentelor de la Borodianka, Bucea, Mariupol", se arată în acelaşi comunicat, în care şefii principalelor instituţii ale Uniunii Europene asigură că aceasta din urmă va susţine mereu independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
UE a aprobat ieri si șl 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include și companii chineze.
Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a avertizat astăzi pe omologul său rus, Vladimir Putin, că sprijinul Franţei pentru Ucraina "nu va slăbi" şi că "nu ar trebui să se bazeze pe o oboseală în rândul europenilor".
"Franţa este şi va rămâne alături de Ucraina şi de poporul ucrainean", potrivit comunicatului dat publicităţii de Palatul Elysée.
Marea Britanie a anunţat astăzi un pachet financiar de 245 de milioane de lire sterline (287 de milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să-şi refacă stocurile de muniţie.
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România va continua să ofere sprijinul său Ucrainei, atât timp cât va fi nevoie, şi va susţine eforturile acestei ţări de integrare în Uniunea Europeană.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut ieri aliaţilor occidentali ai Ucrainei livrarea rapidă de noi sisteme antiaeriene şi de avioane de luptă, pentru că trupele ucrainene simt lipsa acută a sprijinului aerian.
* Bilanțul războiului
La împlinirea a doi ani de război, Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a confirmat 30.041 de victime civile, din care 10.382 persoane şi-au pierdut viaţa şi 19.659 au fost rănite, cu precizarea că numărul real este probabil mai mare.
De asemenea, aproape 200.000 de soldaţi ruşi sau ucraineni au fost ucişi, potrivit surselor ucrainene şi occidentale, citate de AFP.
Războiul din Ucraina a provocat pagube directe, însumând cel puţin 152 de miliarde de dolari în aproape doi ani, cele mai afectate sectoare fiind locuinţele, transportul, comerţul, industria, agricultura şi energia.
Pierderile financiare provocate de război pe parcursul acestei perioade sunt estimate la 499 miliarde de dolari. Costul total al reconstrucţiei şi redresării în Ucraina este de 452,8 miliarde de euro în următorul deceniu.
Sursa info: Agerpres