Intervenții dificile pentru salvamontiștii prahoveni
Echipamentul necorespunzător a fost, din nou, cauza unor intervenții dificile pentru Salvamont Prahova.
![Intervenții dificile pentru salvamontiștii prahoveni](https://www.radiobrasovfm.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radiobrasovfm.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F10%2F205164%2Fc177-eeab75e9-1739192909a2b2cd9b.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Brașov, 10 Februarie 2025, 15:04
Duminică, 9 februarie, salvatorii montani au fost alertați că doi tineri au rămas blocați pe Jepii Mici, în apropierea cascadei Caraiman. La scurt timp, un al doilea apel anunța echipajele salvamont că un grup de 5 persoane, aflat pe Valea Priponului, se afla în dificultate, deoarece unul dintre membri nu se mai putea deplasa, având o fractură de gleznă.
„Formația Bușteni a fost alarmata, mobilizandu-se imediat. Echipele de prim-răspuns au plecat de la Baza Salvamont Baba Mare, spre Valea Caraimanului, respectiv din Bușteni, spre Valea Priponului, iar echipele de sprijin au plecat și ele la scurt timp, cu restul echipamentului de intervenție”, au transmis reprezentanții Salvamont Prahova.
Când au ajuns la tinerii blocați în apropierea cascadei Caraiman, salvatorii montani au sesizat că aceștia erau încălțați doar cu pantofi sport.
„Prima acțiune s-a încheiat la ora 22.30, tinerii blocați fiind echipați necorespunzător, cu pantofi sport (...) Mai mult, au declarat cu nonșalanță că au văzut panourile de avertizare, dar au considerat că pot ajunge pe Platoul Bucegi. A doua acțiune a fost mai dificilă, din cauza terenului accidentat în care a trebuit transportată victima pe targă, s-a încheiat la 3.30”, a mai precizat sursa citată.
În total, 15 salvatori montani au participat la cele două intervenții.
Salvamontiștii reamintesc amatorilor de drumeții montane că echipamentul dedicat este esențial pe munte, în special în sezonul rece.
Echipamentul adecvat de iarnă include următoarele elemente esențiale:
Bocanci de iarnă
Bocancii de iarnă trebuie să fie impermeabili și cu aderență sporită pentru a preveni alunecările pe gheață.
Gheruțe
Sunt indispensabile pentru traseele turistice de dificultate redusă acoperite cu gheață sau zăpadă compactată.
Colțari
Pentru traseele de creastă cu gheață sau zăpadă compactată.
Bețe de trekking
Acestea oferă un sprijin suplimentar, reducând riscul de accidentare prin alunecare.
Îmbrăcăminte termică
Stratificarea hainelor este vitală. Se recomandă utilizarea materialelor care mențin căldura corpului și resping apa și vântul.
Rucsac echipat pentru urgențe
Acesta ar trebui să conțină o lanternă, o folie de supraviețuire, acumulatori de rezervă, alimente și apă suficiente, precum și un kit de prim ajutor.
De asemenea, salvamontiștii subliniază importanța consultării prognozei meteo înainte de a pleca la drum și recomandă evitarea traseelor în condiții de vreme severă.