Medicii atrag atenţia că digestia va fi pusă la grea încercare zilele acestea
Multe dintre alimentele tradiţionale ouăle, drobul, carnea de miel şi cozonacul sunt greu digerabile.
Articol de Anna-Martina Piukovici, 03 Mai 2024, 11:00
Sunt ultimele zile în care pieţele şi magazinele sunt aglomerate de cumpărători care îşi procură acum cele necesare pentru prepararea mâncărurilor de Paşti. Medicii atrag atenţia că digestia va fi pusă la grea încercare.
Multe dintre alimentele tradiţionale ouăle, drobul, carnea de miel şi cozonacul sunt greu digerabile. Din acest motiv, nutriţioniştii recomandă să cumpărăm pentru masa de sărbători cât mai multe legume cu frunze verzi şi alimente bogate în fibre.
Potrivit Radio România Actualități, perioadele de sărbători abundă în alimente bogate în grăsimi, la care se adaugă dulciurile şi alcoolul.
„În general, persoanele care au ţinut toată perioada de post sunt puse la grea încercare. Voinţa lor, de fapt, e pusă la grea încercare. Fiecare vrea să guste din toate bunătăţurile specifice acestei perioade. Pe masa românilor se regăseşte drobul, se regăseşte carnea de miel, ouăle, cozonacul. Toate acestea sunt alimente foarte bogate în proteine şi după şapte săptămâni de reţinere de la proteine de natură animală, lucrurile pot escalada în tot felul de complicaţii şi în special de natură digestivă, dacă nu avem grijă şi nu suntem moderaţi. Vestea bună este însă că totuşi avem o grămadă de legume cu frunze verzi care au multă clorofilă şi proteina poate fi digerată mai uşor. Constipaţia poate fi evitată, iar dacă este să începem să mâncăm în dimineaţa de Paşte, vom începe cu oul pe care îl consumăm de obicei, dar cu multă-multă verdeaţă şi chiar şi o bucăţică de pâine, undeva la 30 de grame de pâine cu secară, să avem fibre”, a spus preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, Lygia Alexandrescu
De asemenea, pentru o stare de sănătate bună sunt binevenite şi plimbările în aer liber.