Obiceiuri și tradiții de Paște
În România, Paștele este una dintre cele mai mari sărbători, iar fiecare regiune are tradițiile sale.
Articol de Bianca Suceava Bucă, 04 Mai 2024, 11:00
În zona Câmpulung Moldovenesc, în dimineața zilei de duminică, toți credincioșii ies în curtea bisericii, se așază în formă de cerc, cu lumânări în mână, așteptând preotul să le binecuvânteze bucatele.
La Călărași, la slujba de Înviere, credincioșii aduc un coș pascal pentru binecuvântare, ouă roșii, cozonac și cocoși albi crescuți special pentru împlinirea acestei tradiții. Ei vestesc miezul nopții. Datina din străbuni spune că atunci când cocoșii cântă, Hristos a Înviat.
În Maramureș, zona Lăpușului, în dimineața primei zile de Paște, copiii merg la prieteni și la vecini să le anunțe Învierea Domnului, gazda dăruiește fiecărui urător un ou roșu. La plecare, copiii mulțumesc pentru dar și urează gospodarilor sărbători fericite.
Pe de altă parte, în Banat, la micul dejun din prima zi de Paști se practică tradiția tămâierii bucatelor, apoi fiecare mesean primește o linguriță de paști, adică vin și pâine sfințite.
Un obicei popular în a 2-a zi de Paști este udatul, practicat mai mult la sate. În Bucovina și în Transilvania, udatul presupune ca băieții să meargă acasă la fetele nemăritate cu o găleată cu apă, iar pe cele pe care le găsesc dormind să le stropească. Fetele care au fost udate se vor căsători în cursul acelui an, spune tradiția. În zilele noastre, găleata cu apă a fost înlocuită cu câteva pufuri de parfum.
Ajungem și în Moldova, unde, în unele zone, în dimineața primei zile de Paște, oamenii se spală cu apă în care au pus un ou roșu și un ban.
Se spune că cei care fac asta vor avea noroc și sănătate tot restul anului.