Plecarea spre Lună, amânată din nou
După eşecul primei tentative de aselenizare a unei companii private americane, luna trecută, o altă societate a fost nevoită să amâne până joi o decolare către Lună din statul Florida.

14 Februarie 2024, 16:08
După eşecul primei tentative de aselenizare a unei companii private americane, luna trecută, o altă societate a fost nevoită să amâne până joi o decolare către Lună din statul Florida, păstrând în continuare vie speranţa de a deveni prima firmă privată care va reuşi o aselenizare controlată, transmite AFP.
Misiunea, denumită IM-1, constă în trimiterea pe Lună a unei sonde de aselenizare cu înălţimea de peste patru metri, dezvoltată de compania texană Intuitive Machines, fondată în 2013.
Dispozitivul urmează să fie lansat cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, iar decolarea va avea loc în cursul nopţii de miercuri spre joi, la ora locală 01:05 (06:05 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy, a declarat agenţia spaţială americană NASA, care a menţionat o problemă la temperatura metanului pentru a explica amânarea.
În ianuarie, compania Astrobotic nu a reuşit să ajungă pe Lună din cauza unei scurgeri de combustibil, iar sonda sa de aselenizare a fost distrusă în mod deliberat în zbor.
Dacă totul funcţionează corespunzător de data aceasta, sonda va aseleniza săptămâna viitoare, la 22 februarie.
Datorită combustibilului utilizat (oxigen lichid şi metan), care face posibilă instalarea unui motor foarte mare, călătoria către Lună se face foarte rapid, a explicat Trent Martin, inițiatorul programului.
Locul de aselenizare ales este un crater situat în apropiere de polul sudic al Lunii, încă puţin explorat.
Polul sudic al Lunii este important pentru NASA, deoarece acesta este locul în care agenţia spaţială americană intenţionează să plaseze astronauţii, în cadrul misiunilor Artemis. Motivul: acolo este apă sub formă de gheaţă, care ar putea fi exploatată.
Artemis 3, prima misiune cu echipaj uman care va ateriza în acel loc de pe Lună, este planificată pentru 2026.