Reguli pentru votul de duminică
Duminică este programat scrutinul pentru alegerea președintelui României. Votarea se va desfășura între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea prelungirii dacă se află alegători la rând sau în incinta secției de votare până la ora 23:59 atunci când sistemul se închide automat.
Articol de Mihai Cojocaru, 23 Noiembrie 2024, 19:13
Opțiunea electorală se exprimă în baza unui act de identitate valabil, cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar.
În cazul elevilor din școlile militare, puteți vota la secția unde sunteți arondați, cu domiciliul sau reședința. Aceasta poate fi aflată pe internet, la adresa registrul-electoral.ro.
Dacă vă aflați în altă localitate sau în străinătate, puteți să vă exprimați opțiunea la orice secție unde veți fi înscriși pe listele suplimentare, fiecare alegător va primi un buletin de vot, spune președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă:
”Va primi un singur buletin de vot, va primi o ștampilă cu mențiunea votat. Va aplica ștampila pe un singur patrulater din cele 14 care sunt imprimate pe buletinul de vot, îl va pături în așa fel încât să se vadă în exterior ștampila de control a secției de votare și îl va introduce în urnă. Dacă buletinul de vot se deschide astfel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dea legătorului numai o singură dată un nou buletin de vot. Dacă un alegător, din motive bine întemeiate, constatate de președintele secției de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme un însoțitor. Însoțitorul nu poate fi din rândul observatorilor, membrilor secției de votare sau candidaților. Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă”.
Citește și: Brașovul se află sub cod galben