Risc însemnat de avalanşe în Munţii Făgăraş, Ţarcu, Godeanu, Parâng şi Şureanu
Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, Ţarcu, Godeanu, Parâng şi Şureanu.
29 Februarie 2024, 13:13
Meteorologii avertizează că este risc însemnat, de gradul trei din cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, Ţarcu, Godeanu, Parâng şi Şureanu.
Potrivit Agerpres, în masivele menţionate, sub altitudinea de 1.800 de metri, este un risc mai mic, de gradul doi sau unu, de producere de avalanşe.
Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo din ţară este de 140 centimetri, la Bâlea Lac, şi în Vârful Călimani, potrivit meteorologilor sibieni.
Dacă vreți să vă aventurați pe traseele montane în această perioadă, este bine să verificați prognoza meteo pentru a vă asigura că sunt condiții favorabile drumeției.
Primăvara, vremea poate fi imprevizibilă, așadar este important să fiți pregătiți pentru schimbări rapide, reamintesc salvatorii montani.
Asigurați-vă că aveți echipamentul potrivit pentru munte. Straturile de haine sunt recomandate, pentru a vă putea adapta la schimbările de temperatură.
Totodată nu uitați de sursa de iluminare și acumulatori de rezervă pentru telefon și lanternă.
Alegeți un traseu potrivit nivelului dumneavoastră de experiență și informați-vă despre durata, dificultatea și particularitățile acestuia.
Aveți întotdeauna cu dumneavoastră un kit de prim ajutor, hărți, busolă, apă, mâncare, lanternă și un fluier de urgență.
De asemenea, este important să cunoașteți speciilor de animale și plante pe care le puteți întâlni pe traseu, deoarece vă poate ajuta să evitați eventualele pericole.
Nu în ultimul rând, păstrați curățenia pe traseu, nu lăsați gunoaie și nu deteriorați habitatul natural.
Informați structurile #SALVAMONT sau pe cineva apropiat despre traseul dumneavoastră și ora estimată de întoarcere.
Folosiți hărți și dispozitive de navigație dedicate, pentru a evita rătăcirea, mai ales în zone necunoscute sau slab semnalizate.
Asigurați-vă că aveți suficientă apă și mâncare energizantă pentru a susține efortul fizic.