România din nou într-un top al ruşinii
România este pe primul loc la numărul de adolescente de 13 ani care recunosc că au hărţuit online pe cineva în anul 2022, conform unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Articol de Răzvan Ţirea, 29 Martie 2024, 10:50
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a realizat un studiu în cadrul căruia au fost chestionaţi peste 200.000 de adolescenţi din 44 de ţări şi regiuni, din Canada, Europa şi Asia Centrală.
24% dintre fetele de 13 ani din România spun că au hărțuit online de cel puțin o dată sau de două ori pe cineva în 2022.
26% dintre băieţii români de 13 ani a recunoscut că au hărţuit cel puţin o data sau de două ori pe cineva în mediul online, în anul 2022. La băieţi suntem depăşiţi în acest clasament de Lituania sau Letonia, ţări care au un procent mai mare de băieţi de 13 ani care au hărţuit pe cineva în mediul online.
Dacă trecem de la agresori la victime şi din online în viaţa reală, 14 % dintre băieţii de 13 ani spun că au fost hărţuiţi la şcoală de cel puţin două ori într-o singură lună, iar procentul fetelor nu diferă foarte mult, 15%.
La nivelul tuturor ţărilor unul din zece elevi spune că a fost hărţuit la şcoală cel puţin de două ori într-o lună.
Conform studiului, 15% dintre adolescenţii din toate ţările au fost hărţuiţi online în anul 2022. Numărul este în creştere faţă de studiul din 2018, când 12% dintre tineri spuneau că au avut parte de cyberbullying.
Ce este cyberbullying-ul?
Cyberbullyingul înseamnă bullying prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.
Există tineri şi tinere care răspândesc minciuni despre persoana hărţuită, minciuni care o pun pe aceasta în situaţii jenante. Există şi aceia care sau postează fotografii jenante ale persoanei hărţuite pe rețelele de socializare.
Un alt tip de cyberbullying este acela în care se transmit mesaje supărătoare sau ameninţări prin platformele de schim de mesaje, whatsapp, messenger, telegram, etc.
Tot cyberbullying este şi atunci când se copiază identitatea unei personae şi se transmit în numele acesteia mesaje răuvoitoare cuiva.